Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 14. 11. 2014.

| Kultura

Flautista Emanuel Pai zatvara NIMUS

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
falautista emanuel pai
Pai je za zasluge u muzici nagrađen Ordenom viteza prvog reda za umetnost

Jubilarne 40. Niške muzičke svečanosti večeras će biti završene nastupom jednog od najprestižnijih muzičara današnjice flautiste Emanuela Paija, od 20 sati u Narodnom pozorištu u Nišu.

Švajcarsko-francuskog flautistu pratiće Niški simfonijski orkestar kojim će dirigovati Svilen Simeonov iz Bugarske. Na programu će biti kompozicije Mocarta poput “Čarobne frule”, kao i dela Griga i Bornea.

Emanuel Pai je počeo da se bavi muzikom sa šest godina, a sa 22 godine se pridružio Berlinskoj filharmoniji kao prva flauta. Pored svojih angažmana sa Berlinskom filharmonijom, ima uspešnu međunarodnu karijeru kao solista i kamerni muzičar.

U poslednje vreme nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Jute, Filharmonijom iz Luksemburga, Kamernim orkestrom iz Pariza, Kamernim orkestrom iz Potsdama, Bamburškim simfonijskim orkestrom, a 2014. je svirao na tradicionalnom koncertu BBC-a.  Osnovao je letnji muzički festival "Musique a L'Imperi“ zajedno sa Erikom le Sažom i Polom Mejerom u Provansi, koji predstavlja jedinstven festival kamerne muzike.

Za sobom ima više od 20 snimaka koji su dobili odlične kritike i mnogobrojne nagrade. Njegov poslednji CD posvećen kompozicijama za flautu Frederika Velikog dobio je nagradu “Classica Magazine” CD za 2012. godinu. Nagrade su dobili i njegovi albumi "Oko sveta" i "Najbolja muzika za kvintet".

Podsetimo, 40. NIMUS je počeo 30. oktobra, a niška publika je imala priliku da čuje izvođenja ruskog violiniste Jurija Reviča, tria “Anime”, pijaniste Borisa Kraljevića, kvarteta klarineta “Iljušin”, violiniste Jovana Kolundžije...

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: