Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 20. 5. 2013.

| Kultura

Folklorci oduševili nastupima u Nišu

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
Untitled.jpg
foto: Marko Pekić

Više od 2.000 učesnika iz 11 zemalja nastupilo je na 18. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu i oduševilo nišku publiku svojim nastupom.

s U hali “Čair”, pred oko 3.000 posetilaca za 3 dana nastupilo je preko 2.100 izvođača iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Mađarske, Švedske i Italije.

- Utisci učesnika i gostiju su fantastični, a mnogo njih je potvrdilo da je ova smotra jedna od najboljih za 18 godina koliko se održava - kaže Aleksandra Strahinjić iz SKC-a.

Najuspešnijima je dodeljeno po 8 zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa, a za “celokupnog pobednika” Smotre proglašeno je Kulturno-umetničko društvo “Stevan Mokranjac” iz Beča.

Nagrada za originalni kostim pripala je ansamblima “Sveti Sava” iz Slovenije i KUD “Stevan Mokranjac” iz Austrije, a za najbolju mušku pevačku grupu izabrana je “Una” iz Republika Srpska. 

d Pored takmičara, pred niškom publikom revijalno su nastupili ansambl SKC-a “Oro”, “Brdo” iz Kranja, koji je prethodne 3 godine pobeđivao, ali i srpski Nacionalni ansambl “Kolo” i “Kosovo i Metohija” iz Gračanice.

Predsednik Turističke organizacije Niš Uroš Parlić, kaže da su tokom 3 dana trajanja smotre svi kapaciteti u Nišu i okolini bili popunjeni.

- Pored učesnika, u Niš je stiglo i preko 1.000 gostiju iz Srbije koji su došli da podrže svoje prijatelje i rođake tako da je turistička porošnja u gradu iznosila između 50 i 70 miliona dinara - kaže Parlić.

Za uspeh Smotre, pored TON-a i SKC-a, bilo je, kako kaže Parlić, zaduženo i 100 volontera koji su se potrudili da igračima i gostima boravak učine što prijatnijim.

Evropska smotra folklora dijaspore, Niš, hala Čair

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: