Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:46, 9. 6. 2015.

| Kultura

Fotografija Nišlijke najbolja među 200 iz celog sveta

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Aleksandra-Kostic-i-Neven-Mimica
Kao pobednica imala je prijem kod evropskog komesara Nevena Mimice

Slika devojčice koja sa veknom hleba čuči u napuštenoj fabrici njenoj autorki Aleksandri Kostić iz Niša donela je pobedu na svetskom konkursu Evropske komisije i izložbu u Milanu. Pobednicka-foto-AK Fotografija Nišlijke koja je oduševila posetioce konferencije "EU Development Days"

Ova grafička dizajnerka, koja je završila master studije na Fakultetu umetnosti, prethodno je kao jedan od 9 finalista odabranih među 200 autora, koji su iz celog sveta odgovarali na temu "Our Future is on the Table", bila pozvana u Brisel na manifestaciju "EU Development Days".

Tamo se družila za ostalim finalistima iz Kolumbije, Indije, Ugande, Trinidada i Tobaga, Indonezije, Vijetnama i Avganistana čije su fotografije bile izložene tokom cele manifestacije, a za omiljenu mogao je da glasa svaki od 5.000 posetilaca.

Aleksandra je ubedljivo pobedila sakupivši više od 27 % glasova, a fotografijom je želela da podstakne druge da razmisle o investicijama koje bi zaštitile zdravlje i dobrobit budućih generacija.

fotografija Ubedljiva pobeda Aleksandre Kostić

U Srbiji je hleb obavezan deo svakodnevne ishrane. Ipak, mnoga deca iz manjinskih zajednica, kao devojčica na slici, žive u siromaštvu i porodice im jedva mogu priuštiti taj hleb. Ljudi decu gledaju kao na budućnost, ali je teško da ta budućnost raste, napreduje i bude vesela bez ispunjenja osnovnih potreba - kaže Aleksandra.

Aleksandra-Kostic Voli portrete, uličnu fotografiju i uvek se trudi da njima "ispriča priču"Ni pozivu u finale ni pobedi nije se nadala. Još je puna ustisaka sa konferencije na kojoj je slušala nadahnute govore svetskih lidera.

Predsednik Evropske komisije, supruga Bila Gejtsa Melinda, premijer Luksemburga, Kofi Anan, Federika Mogerini, Ban Ki Mun... A zatim sam kao pobednik imala prijem kod evropskog komesara Nevena Mimice sa kojim mi je razgovor bio posebno zanimljiv - priča Aleksandra.

Iako se fotografijom bavi tek 3 do 4 godine, imaće priliku koja se retko kom fotografu pruža, a to je da svoje radove izloži u Milanu. Odlučila je da tamo prikaže seriju fotografija iz koje je i pobednička.

Voli portrete, uličnu fotografiju i uvek se trudi da njima "ispriča priču".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • soc.radnik

    09:54 // 10. 6. 2015.

    Hoće sigurno na Belmužijadi

  • Ljubisa

    23:41 // 9. 6. 2015.

    Bravo, veliko zadovoljstvo je imati u Gradu takav talenat.

  • Dr.Pravdić

    17:26 // 9. 6. 2015.

    Konačno jedna lepa vest.Bravo!!
    P.S.Sada će gradski oci da naprave neki prijem,da TON organizuje neki prostor za izložbu!??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: