Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:43, 14. 2. 2017.

| Kultura

Fotografije iz kolekcije “Senke starog Niša” na Vikimediji

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Železnička stanica Niš
Skoro polovina fotografija iz albuma "Senke starog Niša" na Vikimediji; Foto: commons.wikimedia.org, Davorin Dinić

Slike koje povezuju sadašnjost i prošlost, koje je njihov tvorac, niški glumac i kompozitor Davorin Dinić, objedinio u kolekciji “Senke starog Niša”, dostupne su svima na korišćenje, na platformi koja promoviše besplatno deljenje sadržaja – Vikimediji Srbija.

Nakon što su doživele nekoliko izložbi, 42 fotografije od ukupno 90 iz ove kolekcije, sada može da koristi bilo ko, bez posebnog odobrenja autora, ali uz navod njegovog imena i prezimena.  Rovče u Tvrđavi Foto: commons.wikimedia.org, Davorin Dinić

Niški lutkar koji se bavi fotografijom i eksperimentiše kamerom, “Senke starog Niša” napravio je pre 2 godine, spojivši nove fotografije pojedinih delova grada sa onim od pre 50 godina do jednog veka. Kako kaže, Vikimedija mu je predložila da omogući da pojedine budu dostupne svima na besplatno korišćenje. 

Vikimedija Srbije mi je prišla sa tim predlogom i meni je to odmah zvučalo kao sjajna ideja, ne samo zbog toga što dajem doprinos jednoj plemenitoj ideji kao što je misija Vikipedije, već i zbog moje želje da se na neki način odužim mom gradu i mojim Nišlijama koji su nepresušna inspiracija za moje radove – govori Dinić.

Autobuska stanica Niš Foto: commons.wikimedia.org, Davorin DinićDinić smatra da je time što je polovinu fotografija iz svoje kolekcije dao Vikimediji, doprineo slobodnom širenju znanja jer je stava da bi sva umetnost trebalo da bude slobodna.

Na takav način "Senke" dobijaju nov život pored toga što čuče u albumu na mom Fejsbuk profilu. Sa njima sam već dobio puno stvari, afirmaciju, medijsku izloženost, samostalne izložbe i to je dosta kad pričamo o motivima lične satisfakcije. Sad neka deo te kolekcije nastavi neki drugi život i neka te fotografije budu simbol moje želje da jednog dana sva umetnost bude slobodna, bas kao i znanje koje širi Vikipedija – dodaje Davorin.

Kaže da planira nastavak saradnje sa Vikimedijom, pa će još njegovih fotografija biti dostupno na ovom sajtu, koji je deo Vikipedije - svetske internet enciklopedije koju svako može da upotpunjuje raznim sadržajima i koja je besplatna. 

Svakako planiram da ovu saradnju produbim u budućnosti ne sami sa novim projektima već će napraviti i selekciju nekih starih koje ću osloboditi za javno korišćenje – dodaje.

Posle “Senki starog Niša”, Davorin je, podsetimo, napravio kolekciju “Nistopija” koju čine fotografije distopijskog Niša, zatim projekat "Camera obscura" koju je napravio od spavaće sobe,timelapse” video grada od više hiljada fotografija, koji je čak prikazivan na američkim festivalima, u Tenesiju i Holivudu.

Ćele kula spomenik Foto: commons.wikimedia.org, Davorin Dinić

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: