Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 21. 9. 2017.

| Kultura

Fotografije starog Prokuplja u gradskom muzeju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
fotografija
Izložba će biti otvorena narednih mesec dana; Foto: Lj. M.

Ljubitelji istorije Prokuplja mogu da vide šezdesetak starih fotografija ovog gradića koje je pribavio i arhivirao jedan od najboljih prokupačkih novinara Slobodan Nestorović. Izložba će biti otvorena mesec dana u Narodnom muzeju Toplice.

staro prokuplje Jedna od fotografija Slobodana Nestorovića; foto: LJ. M.Fotografije i arhivsku građu Nestorović je, kažu organizatori, prikupljao obilazeći posle Drugog svetskog rata razne istorijske arhive širom Srbije. Zanimali su ga počeci nastanka grada, a u prilog tome ide i činjenica da je napisao i prvu knjigu o istoriji Prokuplja, koja je i dan danas uzor svim istoričarima.

Ovo je na neki način dug muzeja ka jednom od naših najvećih darodavaca, koji je čitavu svoju arhivu u kojoj su bile na hiljade fotografija i raznih dokumenata o istoriji grada poklonio nama – tvrdi direktor prokupačkog muzeja Darko Žarić.

On podseća da je ovaj kolekcionar i sam za života priredio sličnu izložbu 1970. godine pod nazivom “Prokuplje nekad i sad”.
Žarić naglašava da je Nestorović na neki način nepravedno zapostavljen iako je njegov doprinos u prikupljanju i čuvanju istorijske arhivske građe o Prokuplju, nemerljiv.

Inače, Slobodan Nestorović, je završio Visoko novinarsko – diplomatsku školu i gotovo čitav život posvetio novinarstvu. Bio je urednik Politike, jedan od osnivača i urednik prokupačkih Topličkih novina, urednik niških Narodnih novina

Nosilac je Partizanske spomenice, Ordena za hrabrost, Medalje za hrabrost i dva Ordena rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: