Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 24. 11. 2018.

| Kultura

Francuski filmski karavan "Glumice" dolazi u Niš

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
ciklus glumice
Ciklus koji predstavlja poznate francuske glumice; foto: Francuski institut u Srbiji

U Niškom kulturnom centru će od ponedeljka, 26. novembra do četvrtka, 29. novembra biti prikazan ciklus filmova koji predstavlja dve glumice i, prema rečima organizatora iz Francuskog instituta, gotovo mitske ličnosti francuskog filma, talentovane i karakterne žene - Romi Šnajder i Žan Moro.

Francuski karavan “Glumice” donosi filmove u kojima Šnajder i Moro tumače glavne uloge, a na programu su dela Cezar i Rozalija, Pakao, Žil i Džim i Lift za gubilište.

Romi Šnajder, dugo zarobljena u simpatičnoj slici ličnosti Sisi koji ju je otkrio, ima iza sebe obimnu filmografiju koja sadrži neke od važnih francuskih filmova. Nakon 35 godina od njene tragične smrti u 42. godini, ona zauzima značajno mesto u francuskim srcima i ostaje upamćena po profesionalnosti i višestrukom talentu - navode iz Francuskog insituta u Nišu.

Za Žan Moro kažu da je ikona novog talasa, koja je igrala kultne uloge, obeležavajući francusku muziku i pozorište.

Prva francuska glumica koja se pojavila naga na filmu, feministkinja od početka, ostaće zauvek u istoriji francuskog i međunarodnog filma - ističu organizatori.

Sve projekcije počinju u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Program:

26. novembar - Cezar i Rozalija

Igraju: Romi Šnajder, Iv Montan, Sami Frej

Opis filma: Otkako se razvela od Antoana, Rozalija živi sa Cezarom. Iz veze sa Antoanom ima ćerku koja predstavlja jedinu vezu između njih dvoje. Kada se pojavi David, njen bivši ljubavnik, Rozalija se ponovo zaljubljuje. Shvatajući da će mlada žena da ga napusti, Cezar predlaže Davidu da živi sa njima. Dva muškarca ubrzo postaju veliki prijatelji.

27. novembar -  Pakao

Igraju: Romi Šnajder, Serž Ređijani

Opis filma: Godine 1964, Anri-Žorž Kluzo počinje snimanje filma “Pakao” sa Romi Šnajder i Seržom Ređanijem koji priča priču o menadžeru hotela koji je bolesno ljubomoran na svoju ženu. Međutim, nakon tri nedelje, režiser se razboleo i snimanje je prekinuto. Ovo filmsko iskustvo je ugledalo svetlost dana 2005. godine kada su Serž Bromberg i Ruksanda Medrea prikazali 185 filmskih traka. Ovaj video zapis ima dva dela. Prvi prikazuje snimanje filma sa svedočenjima tehničara i glumaca poput Kosta-Grava i Katrin Alegre. Drugi se tiče samog filma. Žak Gamblan i Berenis Bežo preuzimaju uloge glumaca iz nedostajućih scena.

28. novembar - Žil i Džim

Igraju: Žana Moro, Oskar Verne, Anri Ser

Opis filma: Radnja filma se odvija u periodu od 1912. i 1933. godine, a glavni junaci su Nemac Žil i Francuz Džim. U Parizu, obojica se zaljubljuju u Ketrin, i trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav Ketrin, Džim odluči da se povuče uprkos svojim vlastitim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobiju ćerku, međutim Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima.

29. novembar - Lift za gubilište

Igraju: Žana Moro, Moris Rone, Žorž Pužuli

Opis filma: Žilijen Tavernije je uspešni biznismen koji je u emotivnoj vezi sa šefovom suprugom. Njih dvoje odlučuju da ubiju njenog muža i da taj čin prikažu kao samoubistvo. Nakon ubistva Žulijen ustanovi da je zaboravio da ukloni jedan od tragova, te se vraća, ali ostaje zarobljen u liftu. U isto vreme, mladić i devojka iz susedstva ukradu mu automobil. Njih dvoje će sticajem okolnosti počiniti zločin za koji će biti okrivljen Žilijen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ne prominjuj-prostacina

    12:54 // 25. 11. 2018.

    Moze li do Malcu i Matevac za one starije mestane. Vole i oni omladinu, kulturu i umetnost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: