Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 9. 6. 2022.

| Kultura

Galerija SLU Niš obeležava 52 godine rada

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Salon 77
Salon 77 u Tvrđavi; foto: Galerija savremene likovne umetnosti

Nakon decenije želje i čekanja, na današnji dan 1970. godine kulturni i javni radnici Niša su osnovali Galeriju savremene likovne umetnosti. Puno rada, truda i entuzijazma, tokom 52 godine, bilo je potrebno da bi se ostvarili planovi koji su, pored izložbenog, edukativnog i muzeološkog rada, organizacije slikarske kolonije i saradnje sa srodnim ustanovama u svim republikama bivše Jugoslavije.

Oficirski dom Oficirski dom; foto: Galerija savremene likovne umetnosti

Godinama se stvarala ideja o formiranju ustanove koja bi se bavila popularisanjem, negovanjem i proučavanjem savremenog stvaralaštva, izlaganjem dela likovne umetnosti, otkupom likovnih ostvarenja i stvaranjem bogatog fonda, organizovanjem seminara i raznih oblika pedagoškog delovanja, kao i vođenjem Sićevačke kolonije.

Potekla je od kulturnih i javnih radnika Niša, koji su se zalagali za razvoj i unapređenje kulturnog života u gradu, u posleratnim godinama izraslog u značajan društveno-politički, ekonomski i univerzitetski centar - kažu u Galeriji.

Nakon stvaranja kadrovskih, materijalnih i organizacionih uslova, na inicijativu i uz podršku istaknutih kulturnih radnika i umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, na zajedničkoj sednici Opštinskog veća i Veća društvenih delatnosti od 9. juna 1970. je doneto Rešenje o osnivanju Galerije savremene umetnosti u Nišu.

Za prvog vršioca dužnosti direktora imenovan je dr Lazar Trifunović. Po osnivanju oformljen je Savet ustanove sa predsednikom Ivanom Tabakovićem (tada dopisni član SANU) i članovima: Ivan Vučković, Vesna Ilić, Dragan Kostić, Vojislav Dević, Ljiljana Slijepčević, Radoš Ignjatović, Živojin Miljković i Radmila Miladinović - kažu u Galeriji.

Paviljon u Tvrdjavi Paviljon u Tvrđavi; foto: Galerija savremene likovne umetnosti

Osnivanjem GSLU grad je zauzeo značajno mesto na mapi kulturnih centara, dodaju iz Galerije, jer je to bila jedina samostalna i specijalizovana ustanova tog tipa u užoj, a treća u celoj Srbiji.

Danas, Galerija savremene likovne umetosti Niš predstavlja značajnu ustanovu kulture muzejskog karaktera, koja u Oficirskom domu, Paviljonu u Tvrđavi i Salonu 77 priređuje izložbe domaće i strane savremene umetnosti, kao i renomiranih stvaralaca dvadesetog veka - dodaju iz Galerije.

Organizator je javne gradske manifestacije Likovna kolonija „Sićevo“, Grafičke radionice i drugih vidova rezidencijalnih programa.

Zahvaljujući tome, kao i otkupima i poklonima umetnika, ustanova poseduje reprezentativnu kolekciju slika, grafika, skulptura, crteža, novih medija, koja se iz godine u godinu uvećava. Povremenim priređivanjem izložbi u Nišu i drugim sredinama nastoje da je prezentuju javnosti, a digitalizacijom trajno zaštite i učine dostupnom za proučavanje - dodaju iz Galerije.

Ustanova neguje saradnju sa ustanovama, kulturnim centrima i umeticima iz inostranstva i na taj način populariše stvaralaštvo naših umetnika van granica zemlje i afirmiše nišku i srpsku likovnu scenu u svetu.

Tim Galerije danas čini osamnaestoro zaposlenih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: