Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 24. 5. 2017.

| Kultura

Galerija “Srbija” organizuje tribinu zbog selidbe

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Galerija
Ne zna se šta će biti sa 1.500 dela; foto: JV/V. MIlić

Nedelju dana pred selidbu, ne zna se šta će biti sa 1.500 dela jugoslovenske i srpske baštine koja su smeštena u najvećoj gradskoj galeriji. Zato iz Galerije najavljuju tribinu na kojoj će kulturni poslenici, umetnici i profesori, ali i svi zainteresovani građani, govoriti o ovom problemu. Skup će biti održan u četvrtak 25. maja od 19 sati u njihovim prostorijama.

Tribina će biti otvorena za javnost, kažu, a tema je “Gubitak Galerije “Srbija” i perspektive izloženih praksi u Nišu”. Galerija u centru grada Moraju da se isele iz centra grada do 1. juna; foto: JV/V. Milić

O ovom problemu će, kažu u Galeriji, pored građana koji su zainteresovani da kažu svoje mišljenje, govoriti i profesori Univerziteta, kulturni radnici i likovni umetnici Niša.

Podsetimo, Galerija “Srbija” je još pre skoro 4 godine vraćena naslednicima nekadašnjih vlasnika, ali za to vreme gradska vlast nije pronašla prostor u koji će deo vredne umetničke zbirke, poput slika, grafika i skulptura, koje su nastale od 1965. do danas, biti preseljena.


Zbog iseljenja Galerije reagovao Centar za zaštitu potrošača

Slučaj Galerije “Srbija" je još jedan dokaz "neplanskog i neblagovremenog rešavanja problema Gradskog veća Niša”, ističe predsednik Centra za zaštitu potrošača “Forum” Jovan Jovanović.

Zato su uputili otvoreno pismo i Građansku inicijativu za ekonomski razvoj Niša, u kome predlažu da kasarna “Filip Kljajić”, koja “već nekoliko godina stoji prazna”, postane “Niški Luvr”.  Kasarna "Filip Kraljić" Kasarna namenjena niškom Univerzitetu; foto: građanin.rs

Podsećamo da je Centar za zaštitu potrošača do sada slao gradonačelnicima (Simonoviću, Perišiću i Bulatoviću) inicijativu za rešavanje problema smeštaja ustanova kulture, na koje niko nije ni odgovorio. Predlog je da se objekat kasarne “Filip Kljajić” iskoristi za smeštaj Narodnog muzeja, Galerije saveremene likovne umetnosti i Zavoda za zaštitu spomenika - kažu u “Forumu”.

Oni podsećaju i da Grad za 4 godine nije našao adekvatan prostor za preseljenje Galerije, ali napominju i da to nije jedina ustanova koja je smeštena tamo gde postoji zahtev za povraćaj imovine, pa bi i druge ustanove mogle da se nađu u sličnom problemu.

Podsetimo, iz Ministarstva odbrane su nedavno kazali da će kasarnu "Filip Kljajić" preuzeti niški Univerzitet, gde bi trebalo da se razvija IT sektor, dok će dvorište biti parcelisano i prodato zainteresovanim investitorima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    05:40 // 25. 5. 2017.

    Manite se tribina i kukanja,nego ispred kabineta Gradonacelnika da odrzite protest i da prozovete vecnicu,koja nema pojma sta je likovna umetnost,i Gradonacelnika,kome se bas vidi da je poznavalac i ljubitelj kulture i umetnosti!
    Oni su adresa za muke koje su vas snasle,jer su vodeci predstavnici osnivaca Galerije!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: