Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 15. 6. 2017.

| Kultura

Galerija se privremeno seli u Oficirski dom, prva izložba krajem juna

Autor:V. Milić, J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Galerija Oficirski dom
Prva izložba 27. juna; Foto: JV / J. A.

Umetnička dela će do kraja ove godine biti izlagana u Oficirskom domu, a ovo je privremeno rešenje, jer je Galerija “Srbija” zbog restitucije morala da bude iseljena. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je da će Grad kupiti novi i poseban galerijski prostor, koji bi mogao da bude pandan “Srbiji”.

Gradske službe trenutno rade na tome da nađu zgradu najidealniju za izložbe, pojašnjava gradonačelnik. Depo Galerije savremene likovne umetnosti bi, dodaje, mogao da bude smešten u objektu u kome je planirano da budu prostorije još nekih javnih preduzeća i ustanova.

Do tada, umetnine ostaju uskladištene u podrumima zgrade nekadašnje Galerije “Srbija”, za šta se novim-starim vlasnicima plaća zakup od 3.800 dinara po kvadratu, a površina koju zauzima je 150 metara kvadratnih.

Deo slika biće prebačen i u "Salon 77" koji se nalazi u Tvrđavi.

Doskorašnji direktor Milić Petrović, koji je podneo ostavku zbog situacije sa Galerijom “Srbija” i odnosa Grada prema kulturi, je ranije kazao da Oficirskom domu treba ozbiljno preuređenje da bi postao adekvatan galerijski prostor.

Međutim, v. d. direktorka Emijia Ćoćić Bilić kaže da je prostor zasada odgovarajuć, a da će pregradni zidovi, koje planiraju da postave, obezbediti više mesta za izlaganje dela.

Prostor jeste manji, ali nabavićemo pregradne zidove kakve smo imali u u Galeriji “Srbija” i na taj način rešiti problem izlaganja velikog broja umetničkih dela - rekla je v. d. direktorka.

Ona je najavila i prvu izložbu u novom prostoru, na kojoj će svoje radove od 27. juna predstaviti beogradski umetnik Siniša Žikić.


Bulatović: Oficirski dom bolji jer je klimatizovan

Osim što je, prema Bulatovićevim rečima, Oficirski dom reprezentativan prostor koji je značajan za Grad, u korist tome da je on bolji galerijski prostor istakao je i to što je objekat klimatizovan.

Mislim da ćemo imati i veću posećenost posebno u večernijim satima, ovde je klmatizovano, posetioci se mogu zadržati, porazgovarati. Ovo je najbolja rešenje sa kojima Grad može odmah da izađe pred građane i umetnike - rekao je Bulatović.

On je dodao da će Grad “stvoriti uslove da ulaže u kulturu i umetnost”, kao i da se razmatra zgrada koja bi bila galerijski prostor, koji će biti “nešto novo i nešto posebno”.

Stvaraćemo uslove da grad dobije ne samo galerijski prostor nego i sve one oblasti vezane za kulturu koje nedostaju Gradu, da se u narednom periodu kroz planska dokumenta, a onda i izgradnju nedostajućih objekata stvore - kazao je gradonačelnik.

Bulatović je rekao da ukoliko bude odlučeno sa ljudima iz sfere umetnosti, Grad bi mogao da podrži i ideju da bivša zgrada kafane “Lipov lad” u Duvaništu, rekonstrukcijom postane izlagački prostor, što je i predloženo iz Galerije

Podsetimo, Galeriji savremene likovne umetnosti je krajem juna naloženo da se iseli iz Galerije “Srbija” na Trgu kralja Milana, jer je ova zgrada restitucijom vraćena vlasnicima.

Zaposleni u Galeriji su smatrali da su dovedeni pred svršen čin, jer sa gradskim vlastima ni nedelju dana pre selidbe nije bilo dogovoreno gde će preneti vrednu kolekciju umetnina. Da će zgrada biti vraćena vlasnicima, znalo se još 2013. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    22:10 // 15. 6. 2017.

    Sta je siroko obrazovanje i postovanje Lambrozove teorije,on zna da je ovde i bolje nego u predjasnjem prostoru,jer je klimatizovan!?
    A,uvece ce izlozbe ,na keju,posecivafi,verovatno,omladina koja se opija i pravi djubre na keju.

  • Dragan

    21:27 // 15. 6. 2017.

    Pravda je spora ali je ipak dostižna. Čestitam vlasnicima koji su se izborili.

  • Установе културе у старе и законом заштићене државне зграде!

    16:26 // 15. 6. 2017.

    О чијој и каквој неспособности, немару и нераду се ради, ако у граду годинама зјапе празне зграде некадашње Инжињеријске касарн (Филип Кљајић)која је под заштитом закона и некадашње гардијске касарне(за време династије Обреновића, Ниш, друга престоница Србије) тј. стари регрутни центар у Шивари?Касарна Ф Кљајић је најстарији, српски аутентични војни објекат у граду.Огроман паркинг, улаз из двеули

    • Мисли ли неко и о томе?

      11:25 // 16. 6. 2017.

      У празној згради Шиваре, где је некада био регрутни центар, би требало уселити другу испоставу нишке Хитне помоћи која би покривала и брже стизала до пацијената у западном, југозападном и северном делу Ниша. Такође би ту могли да долазе и пацијенти са хитним стањима, а који могу сами да дођу до лекара. Садашњи простор и број ординација у ХИтној помоћи је недовољан за град величине Ниша.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: