Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 7. 11. 2023.

| Kultura

"Gde stanuje sreća" - pesnički prvenac 15-godišnje Nišlijke

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Zbirka naslovna
Njene dve velike ljubavi su muzika i pisanje; foto: privatna arhiva

Učenica prvog razreda Muzičke škole u Nišu Tara Petrović piše pesme od svoje 7 godine, a najbolje od njih našle su se u zbirci poezije “Gde stanuje sreća - moj pesnički prvenac” koja je nedavno objavljena.

15-godišnja Tara kaže da je zavolela čitanje i pisanje jer su joj od malena mama, tata i baka stalno čitali knjige.

Uz njih sam naučila da se igram rečima, a tada su nastale i moje prve rime - objašnjava Tara.

Poeziju piše o onome što je okružuje ili onome što je u njoj, a ističe da su reakcije na njenu zbirku, koja je objavljena sredinom avgusta ove godine, itekako pozitivne.

Najčešće teme o kojima pišem su sreća, muzika, porodica, prijateljstvo, ljubav, priroda, ali i tuga i nepravda. Većina onih koji su dobili knjigu su mi javili da su je pročitali i da im se mnogo sviđa. Drago mi je što i drugi vide lepotu u mojim pesmama i što uživaju čitajući ih - kaže mlada pesnikinja.

Tara slika Napisala je i himnu Voždove škole; foto: privatna arhivaKaže da su iza nje i neke nagrade na konkursima za poeziju, a izdvaja dve druge nagrade za pesmu “Pesma o pravopisu” na konkursima Narodne biblioteke “Jovan Popović” iz Kikinde i “26. Književni susreti Gordana Brajović” iz Aleksinca, kao i drugo mesto na Međunarodnom festivalu dečjeg književnog stvaralaštva “Želim da budem dete”.

Ova mlada Nišlijka je u Muzičkoj školi na smeru za klavir i kaže da sve što radi uvek ima veze sa pisanjem i muzikom. Jedini put kada je, za sada, spojila svoje rime i svoju muziku, jeste kada je osmislila “Himnu Voždove škole” - osnovne škole čiji je đak bila.

Napisala sam “Himnu Voždove škole” za vreme letnjeg raspusta 2022. godine koja je prvi put izvedena povodom 133. rodjendana škole, na priredbi prošlog oktobra. Drugi put sam je svirala, a hor otpevao na prijemu prvaka ove godine - kaže Tara.

Kada je reč o njenim planovima i željama za budućnost, ističe da se i tu vidi okružena muzikom i književnošću.

Planiram da predajem klavir i da mi pisanje bude hobi, ili da predajem srpski jezik i književnost i da pišem, a da u slobodno vreme sviram - kaže Tara.

Njenu prvu zbirku poezije izdalo je Udruženje stvaralaca Niša.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: