Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 26. 4. 2018.

| Kultura

Gimnazijalci iz Lebana najbolji na pozorišnim susretima u Kragujevcu

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
gimnazijalci lebane
Najbolja predstava na Pozorišnim susretima gimnazijalaca održanim u Kragujevcu, foto: Nevena Srećković

Nakon što su prošli selekciju od 27 pozorišnih trupa gimnazijalaca iz čitave Srbije, teatar iz Lebana, koji je, među 14 odabranih trupa, nastupio sa predstavom Sve je u redu, u svoje rodno mesto doneo je prvu nagradu sa Pozorišnih susreta gimanzijalaca koji su se održali u Kragujevcu.

Predstava Sve je u redu, priča profesor srpskog jezika i književnosti Dušan Blagojević, koji u saradnji sa koleginicom Ivanom Krstić vodi Teatar gimnazijalaca, rađena je po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović i govori o problelmima sa kojima se suočavaju mladi počev od odnosa sa roditeljima, diskriminacije, nerazumevanja.

Tema dotiče mlade ljude. Članovi teatra pozitivno su odreagovali na knjigu i bili zainteresovani da na osnovu toga uradimo i predstavu. Sa radom smo počeli decembra prošle godine, a čak smo i u toku raspusta iščitavali tekst i održavali radionice - kaže Blagojević.

U takmičarskom delu, priča Blagojević, učestvovalo je 14 pozorišnih trupa, a oni su i ove godine proglašeni za pobednike. Osim glavne nagrade, trupa je osvojila i Specijalnu nagradu za kolektivnu igru, Nagradu za najbolji kostim, a dvoje amaterskih glumaca dobilo je pohvale za glumačko ostvarenje. gimnazijalci lebane Probleme mladih publici približilo 19 amaterskih glumaca, foto: Nevena Srećković

Ovo je zaista nešto lepo što se već par godina unazad dešava u Lebanu. Prošle godine nastupili smo sa predstavom Životinjska farma, pre 2 godine igrali smo Autobiografiju i oba puta proglašavani najboljima. Da deca vredno rade i daju sve od sebe govori i ova, treća po redu nagrada sa Susreta u Kragujevcu - priča Blagojević.

Osim nagrada sa školskih i republičkih susreta, dodaje Blagojević, predstave koje rade osvajaju nagrade i na različitim pozorišnim smotrama i amaterskim festivalima. Do sada su, kaže, uradili 6 predstava koje broje oko 60 nagrada, među kojima je i opštinska nagrada za doprinos kulturi.

Inače, teatar ove godine, objašnjava Blagojević, broji 23 člana, svake godine se trude da uključe nekog novog, a uvek imaju i po jednog ili dvoje osnovaca koji planiraju da upišu Gimnaziju, kako bi lakše premostili odlazak maturanata.

Premijerno će se pred domaćom publikom pokloniti 5. maja, a kako kaže, nada se da će svoj rad predstaviti i publici u Leskovcu, ali i ljubiteljima pozorišta širom zemlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: