Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 15. 3. 2018.

| Kultura

“Gipsy Kings” nastupaju na "Nišvilu"

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Gipsy Kings
Kingsi zatvaraju niški džez festival; Foto: Wiki/Meghdad Madadi

Čuvene hitove Bamboleo, Volare, You've got a friend in me, publika će, prema najavama, moći da čuje uživo na ovogodišnjem Nišvilu, jer na zatvaranju festivala 12. avgusta nastupaju kraljevi romske muzike Gipsy kings, predvođeni gitaristom Pakom Baliardom.

Grupa ove godine obeležava 25 godina postojanja, a u Nišu će im biti dodeljena najveća festivalska nagrada džez festivala – Grand pri koji se svake godine dodeljuje najznačajnijim svetskim muzičarima za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Pako Baliardo je jedan od sinova čuvenog gitariste i pevača Rikarda Baliarda, poznatog pod umetničkim imenom Manitas De Plata ( “Ruke od srebra”) koji je flamenku kao lokalnoj muzičkoj tradiciji otvorio vrata svetske scene, i za kojeg je još pre više od pola veka veliki Pablo Piakso rekao: “Taj čovek je veći od mene!” - navode iz Nišvila.

Pre četvrt veka Kingsi su osvojili publiku prvim albumom koji je postao pravi fenomen, podsećaju organizatori Nišvila. Od tada je bend stalno na turneji, dodaju, dospevši do najdaljih delova planete, a prodali su skoro 20 miliona albuma.

Prvi album je sertifikovan platinastim i zlatnim tiražima širom sveta. Uvodeo je milione slušalaca u jedinstvenu i neodoljivu mešavinu tradicionalnih flamenko stilova sa ritmovima “zapadnjačkog” pop i latino zvuka, a istovremeno lucidno koristeći elemente gipsy jazz izraza – navode iz Nišvila.

U poslednjem periodu Gipsy Kings se diskografski vraćaju na scenu svojim devetim albumom Savor flamenco.

Tokom godina, muzika “Kingsa” je uključila elemente latino i kubanskih stilova, arapsku etno muziku, rege i džez gitarski zvuk koji često podseća na francuskog “gipsy swing” virtuoza Džanga Renarta. Ipak, kao što se može čuti na njihovom novom albumu, nikad nisu izgubili jaku povezanost sa tradicionalnim flamenko zvukom iz njihovog nasledstva. “Bamboleo”, “Volare”, „You've got a friend in me“, su najveći hitovi ovog sastava koji su omiljeni kod više generacija publike, a Gipsy Kings su prepoznatljivi i po originalnoj i vrlo kvalitetnoj obradi velikog hita “Hotel California” grupe The Eagles – dodaju iz Nišvila.

Inače, ovogodišnji festival zakazan je za period od 9. do 12. avgusta, a najavljen je nastup bubnjara Omara Hakima, kao i otvaranje džez muzeja u Hamamu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • petar jovanovic

    09:28 // 16. 3. 2018.

    Nista bez: Nicolás Reyes - glavni vokal

  • Bane

    09:14 // 16. 3. 2018.

    Jedina svetla tačka je Nišville!

  • Nikola

    23:17 // 15. 3. 2018.

    Jos kad bi im Saita i Crne mambe bili predgrupa, ja bih se obesio na trgu od srece :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: