Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 19. 9. 2019.

| Kultura

Glumci i reditelji saglasni - "LIFFE" važan regionalni festival

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
liffe 2019
Počeo 12. "LIFFE", foto: Bojana Stamenković

Da je Leskovački internacionalni festival filmske režije važan jer podstiče decentralizaciju kulture i okuplja filmske umetnike iz regiona, te da ga domaćini moraju čuvati, ocenili su na sinoćnjem otvaranju 12. "LIFFE"-a glumci i reditelji.

Crvenim tepihom prošetali su Goran Bogdan, Miodrag Radonjić, Andrija Milošević, Bogdan Diklić, Milena Pavlović, Nataša Drakulić, Miloš Biković, reditelji Marko Novaković, Darko Bajić i Nenad Dizdarević, a publika će u narednih nekoliko dana moći da uživa u filmovima iz zemlje i regiona.

Srpski glumac Miloš Biković, koji je svečano otvorio festival, rekao je da je do sada u Leskovac voleo da dođe zbog roštilja i publike, a da je sada dodao još jedan razlog - "LIFFE". biković Srpski glumac Miloš Biković otvorio festival, foto: Bojana Stamenković

Prvi put sam na ovom festivalu i on je sada treći razlog zbog kojeg volim da dođem u ovaj grad. Mogu da kažem da sam imao tu čast da otvorim festival toga dana kada je jedan gospodin Bogdan Diklić dobio nagradu “Živojin Pavlović” i drago mi je što sam deo ovoga. Želim svima nama da ovaj festival raste, jer kada je sala ovako puna to znači da festival živi i da smo napravili još jednu pobedu. Ovime proglašavam 12. “LIFFE” otvorenim - rekao je Biković.

Umetnički direktor festivala reditelj Darko Bajić rekao je da se svaki put kada dođe u Leskovac i njegov Kulturni centar oseća lepo.

Ja sad neću da pričam ništa o festivalu, nego ajde da se vidimo kada odgledamo sve ove filmove, pa će vaš aplauz govoriti koliko je ovaj festival uspešan - rekao je Bajić.

Otvaranju su prisustvovali brojni Leskovčani, a program su vodili glumci Andrija Milošević i Tijana Čurović.

U narednih nekoliko dana, u Leskovcu će se na dve lokacije - u sali Leskovačkog kulturog centra i u Narodnom pozorištu, u takmičarskom delu biti prikazano 13 filmova, a cena pojedinačne ulaznice je 200 dinara.


Dikliću nagrada za afirmaciju filmske umetnosti

Uz veliki aplauz i ovacije, na bini je dočekan glumac Bogdan Diklić, kome je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uručio nagradu “Živojin Žika Pavlović” koja se dodeljuje za afirmaciju filmske umetnosti u svetu.

Diklić, koji se, kako kaže, nije spremao za svoj govor, rekao je da je izuzetna čast dobiti ovo priznanje. diklić Dikliću nagrada "Živojin Žika Pavlović", foto: Bojana Stamenković

Da pišem kod kuće ono što ću reći je besmisleno. Pa ću sad da kažem ono što mi dođe, iz duše. Znate, kada dobijete nešto što se zove Živojin Žika Pavlović osetite se nekako malim, bude vam neprijatno. Stvarno velika čast. Hvala svima koji su mi omogućili da sada stojim ovde i da u ruci držim priznanje, i u njihovo i u svoje ime, koje se zove “Živojin Žika Pavlović” - rekao je Diklić.

Dodao je da je festival važan kako za publiku, tako i za glumački esnaf.

Ima ljubavi za umetnost i van Beograda i divno je što ovaj festival postoji. Ja sam prvi put ovde i neizmerno hvala vama za ovako srdačan aplauz - kazao je Diklić.


Glumci i reditelji ocenili - “LIFFE” važan festival

Da je Leskovački inernacionalni festval filmske režije način na koji se kultura decentralizuje, te da je jako važan kako za zemlju, tako i za region, ocenili su na otvaranju glumci i reditelji.

Glumac Miodgrag Radonjić koji je, kako kaže, već par puta dolazio na “LIFFE”, ocenjuje da je festival svake godine bolji.

Želim da pohvalim sve organizatore ovog festivala na čelu sa Darkom Bajićem. Ovo je zaista divan festival koji iz godine u godinu sve više i više napreduje - rekao je Radonjić.

goran bogdan "LIFFE" važan regionalni festival, foto: Bojana Stamenković Hrvatski glumac Goran Bogdan kaže da je prvi put u Leskovcu i da mu je zasad u ovom gradu i na ovom festivalu prelepo.

Reditelj Nenad Dizdarević, ovogodišnji predsednik žirija, kaže da je zbog dolaska u Leskovac odložio sve obaveze, te da je atmosfera na "LIFFE"-u odlična.

Sa ogromnim zadovoljstvom dolazim ovde. Puno sam imao nekih i obaveza i poziva za putovanja, ali sve sam odgodio jer ovde je toliko dobra atmosfera i toliko je dobrih filmova - kazao je Dizdarević.

Prve festivalske večeri publika je gledala Balkansku među, koja se prikazivala van konkurencije, kao i crnogorski film Ti imaš noć.

Nakon filmova, posetioci su uživali u koncertu Bojane Stamenov i Miloša Vlalukina.

Večeras su na repertoaru hrvatski film Poslednji Srbin u Hrvatskoj i bosanskohercegovački Sam samcat koji će se prikazivati u bioskopskoj sali Leskovačkog kulturnog centra od 19:30 i 21:30, dok će se u pozorišnoj sali prikazivati slovenački Glumim, jesam i srpski film Kralj Petar prvi, od 19 i 21 sat.

U okviru pratećeg programa danas će od 17 sati u Leskovačkom kulturnom centru biti promovisana knjiga Tatjane Nježić Nebojša Glogovac, a od 18 sati će publika moći bliže da se upozna sa radom i delom hrvatskog glumca Gorana Bogdana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: