Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:48, 10. 12. 2018.

| Kultura

Gluvi amaterski glumci iz Niša premijerno izvode predstavu "Buđenje"

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
pozoriste lutaka
Premijera u niškom Lutkarskom; foto: Lj. J.

Predstavu “Buđenje” u kojoj neće biti govora, već gesta, mimike i pokreta, izvešće premijerno večeras od 18 sati u Pozorištu lutaka u Nišu amaterski glumci, inače članovi niške Gradske organizacije gluvih i nagluvih.

Upravo su ovi amaterski glumci oštećenog sluha, nakon radionica, osmislili kako će predstava izgledati.

Radionice glume i scenskog pokreta vodio je, u saradnji sa tumačima za znakovni jezik, glumac Pozorišta lutaka u Nišu Mladen Milojković, koji potpisuje i režiju ove predstave.

Nakon dugotrajnog i inspirativnog rada, uspeli smo u težnji da probudimo njihovu kreativnost, podstaknemo autentični izraz u skladu sa mogućnostima i damo prostora ostvarenju njihovog glumačkog dara. Kreacija čitave priče delo je glumaca. Ona je plod njihovih želja, mašte, težnji, nadanja i sećanja, dok je zadatak autora bio usmeravanje i scensko oblikovanje njihovog pogleda na svet - navode autori predstave.

Komad neverbalnog tipa, kroz mimiku i pokret pričaće o zajedničkim snovima, željama i problemima.

Jesmo li mi zaista svesni i probuđeni dok koračamo kroz život ponavljajući beskonačne rutinske radnje? Da li je samoostvarenje i jednostavna radost življenja moguća kada odrastemo? Neka su od pitanja kojima se predstava bav, a koje postavljaju oni čiji se glas ne čuje - piše u opisu predstave.

Predstava je nastala kao deo projekta "Inkluzivno alternativno pozorište" koji je sprovodila Gradska organizacija gluvih i nagluvih Niš, a finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: