Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:10, 25. 11. 2018.

| Kultura

Gluvi i nagluvi glumci premijerno izvode "Odluke" na festivalu pantomime u Vranju

Autor:I. M. Izvor:Južne vesti
odluke predstava
Nova predstava na otvaranju festivala pantomime u Vranju; foto: P(h)antomfest

Na 7. Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 7. i 8. decembra, premijerno će biti izvedena predstava pantomime "Odluke" u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Prema rečima reditelja Gjorgieva, poslednjih sedam godina kroz festival traje i nastavlja se misija u potrazi za neverbalnim i fizičkim izražavanjem.

Ovaj put u ovoj misiji pored gluvih i nagluvih lica, u potrazi uključujemo i čujuća lica, želeći pri tom da taj jaz nedostatka komunikacije i udaljenosti preskočimo i približimo se jedni drugima u predstavi "Odluke", koristeći poznate pantomimske etide različitih autora, kroz koje pokušavamo da napredujemo ka telesnoj ekspresivnosti i pri tom se upoznamo kroz pozorište - kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

U predstavi igraju Alesandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković.

Festival ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu - navode organizatori.

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala, 7. decembra, u sali Doma vojske u Vranju.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte. Festival organizuju u članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzon

    12:09 // 25. 11. 2018.

    Kaže se osobe sa oštećenim sluhom nepismenjaci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: