Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 24. 1. 2020.

| Kultura

Godfri na jugu: Gurmanska Tviter diplomatija američkog ambasadora

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
entoni godfri
U Leskovcu probao pljeskavicu kod "Bibca", foto: printskrin Tviter Ambassador Anthony Godfrey

U prethodna 3 dana američki ambasador Entoni Godfri bio je u prvoj zvaničnoj poseti jugu Srbije, a obišao je Vranje, Preševo, Bujanovac i Leskovac. Pored sastanaka i protokolarnih obilazaka obišao je i lokalne kafane, a na jelovniku su bili specijaliteti ovog kraja - ćevapi, gravče na tavče i leskovačka mućkalica. Ambasador i inače svoje kulinarske afinitete deli sa pratiocima na Tviteru, a stručnjaci ovakav pristup vide kao pozitivan.

Od kako je postavljen za ambasadora SAD u Srbiji, Godfri na svom Tviter nalogu, pored klasičnih obaveštenja, deli i fotografije hrane.

Reakcije pratilaca su različite, a politikolog i stručnjak za komunikacije Nikola Parun, ovaj vid komunikacije vidi kao zbližavanje sa zemljom u koju dolazi, naročito što se odlučio za kafane koje su, kaže, jedna vrsta institucije u Srbiji. hrana tw ambasador sad U Vranju probao leskovačku mućkalicu, foto: printskrin Tviter Ambassador Anthony Godfrey

Cilj svakog diplomate, pa i američkog ambasadora, jeste da se neki interes države koju predstavlja ostvari u državi u koju dolazi. Kada se s te motivacije krene onda je razumno što obilazi kafane, jer je institucija kafane u Srba realno važna, gde ne mislim do kraja samo na hranu i piće nego i na to da su kafane jedna vrsta foruma i to je tako realno vekovima unazad. - kaže Parun.

Godfrijeva aktivnost na Tviteru, dodaje, može uticati na promenu stava Srba prema Amerikancima, iako će zbog sukoba devedestih, a naročito bombardovanja 1999. godine i u narednih 50 godina percepcija građana Srbije biti negativna.

Prema onome što ja vidim kao korisnik Tvitera to je ljudima zabavno, da je omekšavajuće, da je za razliku od mnogih prethodnih kampanja generalno koje dolaze iz Evropske unije, Britanije ili SAD, koje su nekako suvoparne, činjenične, tačne, ali dosadne, ova komunikacija zapravo vrlo prijateljska i narodna. U tom smislu definitivno da će imati najveće reakcije i ovo je dobar način da ublaže taj negativan stav - kaže Parun.


Na jugu Srbije na meniju leskovačka mućkalica i pljeskavice

Američki ambasador nije propustio priliku da lokalnu kuhinju proba i na jugu Srbije, a kako se pohvalio na svom Tviter nalogu u Vranju je probao leskovačku mućkalicu.

Nakon Preševa, Bujanovca i Vranja, Godfri je posetio i Leskovac gde se obratio lokalnim odbornicima, ali i izjavio da se nada da će svi učestvovati u predstojećim izborima.

Iako kamere nisu zabeležile kada je gradonačelnik Goran Cvetanović američkom ambasadru predstavio deo leskovačkih parlamentaraca rečima “Your excellency, this is opozicija”, jesu kako je nakon obaveza u Skupštini probao pljeskavicu u popularnoj ćevabdžinici “Bibac”.

Morao sam da probam čuveni Leskovački roštilj Kod Bibca, gde kažu: “Pet ćevapa je uvek pet ćevapa, a pljeskavica-od-pet nikad nije pet ćevapa.” - napisao je ambasador na svom Tviteru.


Snažne reakcije građana

Da kampanja putem društvenih mreža, ali i poseta lokalnim samoupravama, dovodi do nekih promena i da može uticati na javno mnjenje pokazuju i brojni komentari korisnika Tvitera. Osim iskazivanja simpatija, ili neslaganja, mnogi čak i predlažu šta bi naredno ambasador morao da proba. ambasador sad Česta i netipična komunikacija sa građanima, foto: printskrin Tviter Ambassador Anthony Godfrey

On i dalje jede :) Definitivno najomiljeniji SAD ambasador kod nas..

Probajte glavu u škembetu… čista poezija..

Sramuju se da vam ponude krezle i brizle na žaru sa gruvanu papriku uz tanku pogaču, pa rukama malo da se jede. Ovo svaki turista proba.

Ako ništa drugo ovaj ambasador ima da obiđe gastronomski Srbiju uzduž i popreko. Beskajrno je simpatičan jer uvek pokupi lokalnu priču i bude na licu mesta i voli lokalni humor.


Lokalna i Tviter diplomatija u svrhu stvaranja određenog imidža

Iako i druge ambasade imaju sličnu politiku, ona je više okrenuta institucijama. Sve veći broj političara okreće se građanima, gradovima koji nisu samo glavni grad, ali i komunikaciji na društvenim mrežama. Parun smatra da su shvatili da moraju da se okrenu narodu, jer samo delovanjem u Beogradu ne mogu da budu prodorni. nikola parun Parun ocenjuje da je ovo dobar način komunikacije sa građanima, foto: Medija centar Beograd

Kao klasičan primer upravo navodi kampanju ambasadora SAD-a.

Imaju ostale ambasade ovakvu politiku, ali je ona vezana za institucionalnu podršku različitih projekata, osnaživanja lokalne zajednice, ali zaista u poslenje vreme vidimo da su i prve ličnosti u ambasadi sve prisutnije na lokalu. To je nešto što se zove građenje imidža, za razliku od funkcionalnih projekata što bi bilo kada se izgradi neka škola ili bolnica - kaže Parun.

Dodaje i da svi milioni koje smo inače dobili sa zapada ne vrede ukoliko ljudi nemaju osećaj da su novac dobili od prijatelja, a upravo za stvaranje tog osećaja su potrebni mehanizmi nestandardni za politiku - kafana, giros i leskovački uštipak.

Da bi se stvorio osećaj prijateljstva mora da se primeniti drugi mehanizmi, a jedan od njih je baš taj - da se siđe u narod, da se razgovara sa ljudima i da se to plasira na lokalne medije - kaže on.

Zaključuje i da ovakva lokalna i naročito Tviter politika mogu dovesti do nezanemarljivih promena, naročito zbog uticaja koji tviteraši imaju i prenose na mas medije, a oni preko njih u domaćinstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    21:04 // 25. 1. 2020.

    Abe,a pihtije i grejana ?

  • Boban Zdravković

    12:23 // 25. 1. 2020.

    Abe će protera čoveka od tolko jaku ranu...

  • Меда

    02:11 // 25. 1. 2020.

    Кад обиђе Крајину (нпр Тимочку), Мачву, или пак Шумадију, можда да поверујемо да ово није ипак само мазање очију и да није настран само једној страни која делује у Прешебској долини и југозападно од ње....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: