Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 27. 2. 2011.

| Kultura

Godišnjica rođenja Konstantina Velikog

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
foto: wikipedia

NIŠ - Na današnji dan 272. godine u Nišu je rođen rimski car Flavije Valerije Konstantin, poznat kao Konstatin Veliki.

Istoričari se spore oko tačne godine Konstantinovog rođenja, pa se u literaturi i na Internetu često mogu naći različiti podaci, od 271. do čak 280. godine.

Iako se svi slažu da je rođen u rimskom gradu Naissusu, današnjem Nišu, i arheolozi se spore oko toga gde je tačno rođen. Za sada se najčešće kao mesto rođenja pominje Medijana, sa leve strane puta iz Niša ka Niškoj Banji, ali ima i onih koji tvrde da je zapravo rođen u objektu na Gradskom Polju, između tehničkih fakulteta i Tvrđave.

Konstantin je široj javnosti najpoznatiji po donošenju Milanskog edikta, kojim je 313. godine hrišćanstvo priznao kao religiju i zaustavio progon hrišćana i izgradnji Konstantinovog grada, odnosno Konstantinopolja, današnjeg Istanbula.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 21. maja po crkvenom, a 3. juna po gregorijanskom kalendaru. 

Niški aerodrom nosi ime ovog rimskog cara.


1.700 godina godina Edikta i dalje nepoznanica

Republička i gradska vlast uvrstile su proslavu ovog jubileja među prioritete.

Na brdu Vinik severno od Niša planirano je da bude izgrađen spomen kompleks sa velikim metalnim krstom. Krajem decembra 2010. godine gradonačelnik Niša Miloš Simonović i Patrijarh SPC Irinej potpisali su dokument o zajedničkoj izgradnji ovog spomenika.

Prema ranijim najavama sadašnjeg Patrijarha, 2013. godine u Niš bi mogao da dođe i poglavar Rimokatoličke crkve. Ali, na prošlonedeljnom skupu u Nišu vladika bački Irinej ocenio je da je "još rano da se o tome govori".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • yugos somodji

    21:26 // 4. 1. 2012.

    stvarno je srbija imala bujnu istoriju i dan danas vlada rimsko carstvo na vlasti je tadić cezar širokogrudi.........!!!

  • Đole

    17:47 // 28. 2. 2011.

    Ako očekujemo (a to će se sasvim sigurno i desiti) da nam popovi organizuju proslavu edikta, onda računajte da će to biti jedan lep vašar sa svim srpskim "verskim i političkim zvaničnicima" sa sve pečenim prasićima i jaganjcima, a da će broj stranih turista, izuzev opet "stranih zvaničnika" biti celih nula.
    Ko mi ne veruje neka se seti 200-godišnjice Čegra od pre neku godinu.
    Iza toga će uslediti kritike i žalopojke kako smo propustili veliki događaj, a šta smo sve mogli....
    O tome kako će se stvari odvijati govori i izjava Irineja bačkog o dolasku pape da je "rano o tome govoriti" jer će se o tome odlučivati u minut do 12 kao i obično, a da budem iskren veoma bi me iznenadilo i da papa uopšte bude pozvan.
    Koliko sam ja slušao katoličke predstavnike u Srbiji oni odavno žele da Srbija papu pozove u goste, al poziv ne stiže. Ako to oni kao katolici priželjkuju iz verskih razloga, ne vidim zašto bi to nama pravoslavnima smetalo. Da ne pričam o pravoslavnoj srdačnosti i gostoprimstvu. Problem je što SPC na dolazak pape ne gleda kao na dolazak, modernim žargonom rečeno, megazvezde i osobe čije ime u svetu nešto znači, voleli je mi ili ne, a ne kao dolazak Lucifera lično.
    Kad SPC i dobar procenat ovdašnjeg stanovništva bude to prezubio u glavi možda se nešto i desi.

  • Starbuck

    17:06 // 27. 2. 2011.

    "Srpska pravoslavna crkva slavi ga 21. maja po crkvenom, a 3. juna po gregorijanskom kalendaru."

    koga slavi?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: