Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 16. 4. 2018.

| Kultura

Godišnjica rođenja kralja romske muzike Šabana Bajramovića

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Šaban Bajramović
Bajramović je svirao na "Nišvilu" 2006. godine; foto: nisville.com

Na današnji dan pre 82 godine rođen je Nišlija Šaban Bajramović, koji je za života širom sveta stekao status legende romske muzike. Iz Nišvila najavljuju da će replika spomenika na keju biti izložena u džez muzeju, čije se otvaranje planira u turskom hamamu u Tvrđavi.

Uprkos tome što Niš i dalje nema Bulevar Šabana Bajramovića, što je njegov spomenik u vreme kada je bio postavljen na amfiteatru na keju bio meta vandalizma, Nišvil je kralju romske muzike odao počast kroz mnoge aktivnosti. Spomenik Šabanu izrada U muzeju će stajati replika spomenika na keju; Foto: Dušan Mitić Car

Podsećaju da je uvodni program festivala koji se održava na Amfiju, koji je ove godine zakazan za 7. i 8. avgust, tradicionalno posvećen Šabanu, kao i da Grand pri Nišvila za fuziju muzičkih pravaca nosi njegovo ime. Ove godine će ta nagrada pripasti poznatom svetskom sastavu Gipsy Kings, a prva je 2006. pripala upravo Bajramoviću.

Od strane Nišvila mu je još za života odata dužna počast. Osim što je nekoliko puta nastupao na festivalu, te godine kada je i ustanovljena, ztakozvana „nulta“ nagrada je uručena upravo njemu – podseća direktor festivala Ivan Blagojević.

Uprkos problemima oko otvaranja džez muzeja u Tvrđavi, koji bi, kako najavljuju, trebalo da otvori svoja vrata do početka ovogodišnjeg Nišvila, imaće postavku posvećenu Bajramoviću, a kako najavljuju, u hamamu će biti izložena i replika spomenika na keju koju je uradio akademski vajar Vlada Ašanin.

Šaban Bajramović do kraja svog života verovatno ni sam nije bio svestan da je je jedan od pionira world music pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomrani kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu, a uvek je pevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee – zaključuje Blagojević.

Šaban Bajramović je, podsećaju, umro 8. juna 2008. godine. Iako je Skupština grada još te godine donela odluku o dodeli promeni naziva Ulice Južni bulevar u Bulevar Šabana Bajramovića, u toj ulici još nema table sa imenom pokojnog umetnika, jer su i stanovnici protestovali ne želeći da njihova ulica novi Šabanovo ime.

Podsetimo, predstavnici Svetske organizacije Roma inicirali su osnivanje festivala romske muzike u Nišu koji bi bio posvećen Šabanu.

Inače, ovogodišnji festival zakazan je za period od 9. do 12. avgusta, a najavljen je nastup bubnjara Omara Hakima, kao i otvaranje džez muzeja u Hamamu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • todor

    18:54 // 16. 4. 2018.

    Šaban Bajramović je zaslužio i da se neka mesna zajednica ili naselje zovu po njemu , pa kad mogu da se zovu Branko Bjegović , Ratko Jović i drugi izmišljeni likovi. A da naša vlast zna kom društvu pripada g. Šaban govori i to da Niš nema ulici Ive Andrića , Jovana Belimarkovića , Djordja Horvatoviča , Dijane Budisavljević , a sokačići imaju M. Pupin , Vuk Karadžić .

    • Jan_M

      22:31 // 16. 4. 2018.

      Andric ima ulicu u Brzom Brodu.

  • Zdenko DZunic

    17:00 // 16. 4. 2018.

    Gospodin , Saban Bajramovic, rodjen je u naselju Crvena Zvezda, preko puta Delijskog visa i Vojnih zgrada i tamo bi trebao da ima neku ulicu, vezanu za mesto rodjenja. Nema nikakve povezanosti sa Juznim bulevarom.Neka on pociva u miru,a Juzni bulevar, blizi je nalazistu Medijana,i bit ce, kada se pruga bude izmestila.Srdacan pozdrav.

  • Zone

    16:51 // 16. 4. 2018.

    Svaka njemu čast, ali baš me briga za njegov datum rođenja koga se ni on, u skladu sa kulturološkim shvatanjem, nije sećao. Zbog toga ga i više cenim.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: