Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:02, 3. 4. 2014.

| Kultura

Gosti niških kafana i dalje uživaju u starim hitovima

Autor:Marko SmiljkovićIzvor:Južne vesti
Aleksandar-Pejic-i-Goran-Mitic-Biser.jpg
Aleksandar Pejic i Goran Mitic iz Biser bande uveseljavaju goste niških kafana

I pored poplave raznoraznih mladih estradnih umetnika i novih hitova, u niškim kafanama se i dalje najviše naručuju pesme Miroslava Ilića i Predraga Živkovića Tozovca.

Da su ova dva interpretatora i dalje neprikosnoveni slaže se jedan deo muzičke "fele" u Nišu.

Aleksandar Pejić i Goran Mitić, gitaristi iz benda „Biser banda“ kažu da odmah iza ova dva izvođača, treću poziciju zauzimaju pojedine kompozicije Roberta Pešuta, poznatijeg kao Manjifiko koji je uradio sjajnu muziku za film „Montevideo, Bog te video“. Istina, o naručivanju najomiljenijih pesama u kafani nikada niko nije vodio statistiku, ali niški muzičari za ovu dvojicu pevača „kao iz topa“ odgovaraju, dok se za ostale malo premišljaju, što je dovoljan dokaz šta gosti niških kafana najviše vole da čuju. 2 Biser banda

- Od Ilića se najviše traži „Božanstvena žena“ i nezaobilazna „Čaše od kristala“, a tu je i pesma „Nije život jedna žena“ koja se dobro kotira. Od Tozovca je tu obavezna na slavljima „Tražiću ljubav novu“, „Oči jedne žene“, „Of Jano, Jano“ i druge. Manjifiko je „razvalio“ niške restorane i kafane pesmom „Pukni zoro“. To je apsolutni hit. Posle te trojice izvođača mora se spomenuti pesma „Žal“ Šabana Šaulića i u kasne sate opus Tome Zdravkovića. Mnogo dugo se, na primer, održala pesma „Ima jedna krčma u planini“ koja dugo već nije popularna, ali opstaje u blokovima muzičara jer se dosta traži na svim slavljima - objašnjavaju Pejić i Mitić.

3 Ansambl Groš Vokal Milutin Najdanović Miža i klavijaturista Braca Savić iz „Ansambla Groš“, jednog od najpopularnijih bendova na jugu Srbije, slažu se sa ovim rangiranjem, ali u ceo taj opus pesama dodaju „Nesanicu“ Željka Joksimovića.

Oni kažu da popularnost hitova poput malodija „Miljacka“, „Prvi poljubac“ i velikog repertoara Harisa Džinovića, polako opada, mada se još uvek te pesme traže, ali malo manje nego pre godinu dana.

- Sve zavisi od sastava ljudi koji se okupi u kafani ili na nekom slavlju. Na jednoj strani je Tozovac neprevaziđen, a postoje slavlja gde domaćini isključivo traže da se forsira Aca Lukas i „Tropiko bend“ što je opet izbor slavljenika - kažu ova dvojica muzičara.

Oni dodaju da su im slavljenici naručili deo operete „Dalmacija“ što je malo neobično, ali to da je na jednoj svadbi brat naručio „Grošu“ pesmu posvećenu sestri i to ni manje ni više nego „Kraljica trotoara“ (!).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dica

    10:26 // 4. 4. 2014.

    Hej, stvarno dobra i relaksirana tema...bravo za ideju!!! Baš prija da se ovako nešto pročita na JV

  • U R S ovac

    09:59 // 4. 4. 2014.

    Čekaj bre, pa ovaj Pile bolje da juri investitore nego što lumpuje po kafanama sa svojom skromnom ambasadorskom platicom.

  • hedonist

    19:11 // 3. 4. 2014.

    greh je porediti tozovca i palacajuceg m.ilica.gros je na niskim granama,od benda koji je pratio oliveru katarinu,do tezgara po barakama.miza od operete do ace lukasa??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: