Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 31. 1. 2019.

| Kultura

Gostovanja, koncert, premijera i reprize - februara u niškom Pozorištu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
pozoriste nis
Brojna gostovanja očekuju glumce i publiku u februaru; foto: JV/J. A.

Predstavom Limunacija koja je nedavno premijerno izvedena na daskama niškog teatra počeće februarski repertoar u Narodnom pozorištu u Nišu, a najavljena su i gostovanja, među kojima izdvajaju komad Moje dete Beogradskog dramskog pozorišta 7. februara. Održaće se i koncert, premijera predstave Sladoled, a i niški glumci će igrati u drugim pozorištima.

Limunaciju Dušana Kovačevića, u režiji Nebojše Bradića, prvo će moći da pogledaju Nišlije 1. februara. Potom će uslediti nekoliko gostovanja u drugim gradovima. Glumci komada koji je nedavno premijerno izveden u niškom teatru, prema najavama, gostovaće prvo u kruševačkom Pozorištu 14. februara, zatim u Zvezdara teatru 19. februara i 22. februara igraće u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu.

Gostovaće niški glumci i u Pozorištu "Zoran Radmilović" u Zaječaru 2. februara sa mjuziklom Cigani lete u nebo.

Naredna predstava na repertoaru biće gostujuća - 7. februara u Nišu će biti izveden komad Moje dete Beogradskog dramskog pozorišta, po tekstu Stojana Srdića i u režiji Ane Đođević. predstava moje dete Gostovaće glumci BDP-a sa predstavom "Moje dete"; foto: promo plakat

Predstava koja vas neće ostaviti ravnodušnim je jedna od najuspešnijih i najnagrađivanijih predstava Beogradskog dramskog pozorišta poslednje decenije. Predstava je trijumfovala na nizu pozorišnih festivala u Kragujevcu (Joakim interfest), Mladenovcu (Teatar u jednom dejstvu), Banja Luci (Festival glumaca), Zenici, Aleksincu, Aleksandrovcu i Jaroslavlju (Rusija) - kažu organizatori.

Rediteljka kaže da je predstava "priča o Romima u Srbiji, priča o samoj Srbiji", a pozorišna kritičarka Ana Tasić ističe da u milje romske porodice, Stojan Srdić smešta stravičnu, gotovo ritualnu priču o stradanju desetogošnjeg deteta, koje preživljava silovanje, sirotište, roditeljski alkoholizam, neefikasnost socijalne i zdravstvene službe.

Najpre u jeziku, a onda i u specifičnom modelu ponašanja, rediteljka je našla uporište za svoju ubitačno jdnostavnu predstavu. Potpuno socijalno nevidljive i skrajnute od civilizacije žive čitave kategorije ljudi, prisiljenih da formiraju paralelni život, u kome važe pećinska pravila - dodaje Tasićeva.

Nakon toga publika može da očekuje premijeru predstave Sladoled na maloj sceni, koju je po tekstu Miro Gavrana režirao direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović. Oni koji propuste premijeru ponovo će predstavu moći da gledaju 21. i 23. februara.

I kraljevačko Pozorište će biti gost niškog - 13. februara igraće predstavu Kokoška Nikolaja Koljada, koju je režirao Radoslav Milenković.

Sutradan će koncert održati Jadranka Jovanović i Dragana Moles, a najavljeno je i gostovanje Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada 17. februara, sa predstavom Duh koji hoda Dejana Dukovskog, reditelja Aleksandra Popovskog.

I ovog meseca će se održati Glumačko veče poezije - u ponedeljak 25. februara od 19 sati.

Kompletan repertoar dostupan je u nastavku teksta.

repertoar Kompletan repertoar Narodnog pozorišta u februaru; foto: Narodno pozorište Niš

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    18:00 // 4. 2. 2019.

    Zbirudija od repertoara. A, s' ove dve operske pevaljke ce se mnogo izveselimo. Ne zna se koja je "bolja".......

  • SF

    01:25 // 2. 2. 2019.

    Dramaturg koji zamislja da je reditelj.., ko stjuardesa koja bi da upravlja avionom.. Dobrodosli u NP Niš...

  • Tivat

    17:06 // 31. 1. 2019.

    @Mara-sedni u prvi red,kupi semenke i obavezno da slikas glumci,dok igraju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: