Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 13. 9. 2018.

| Kultura

Grad Niš raspisao konkurs za idejno rešenje Muzičke dvorane

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Niš ekspres
Muzička dvorana biće pored nekadašnje garaže "Niš ekspresa" Foto: Ljubica Jocić

Ulazni hol u kome bi bio prostor za izložbe, info i ugostiteljski punkt, sala sa oko 2.000 mesta, scenski prostor sa savremenim tehničkim mogućnostima za simfonijske koncerte, predstave, opere i balete i još mnogo toga trebalo bi da sadrži nova Muzička dvorana u Nišu. Grad je raspisao konkurs za idejno rešenje, a rok za predaju radova je 20. novembar.

Ovo je još jedan korak ka izgradnji sale koja je prekopotrebna Nišu i u kojoj bi se održavali koncerti i druge kulturne manifestacije, a čija izgradnja bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da se finansira iz republičkog budžeta.

Plan lokacija Dvorana će se nalaziti između Delta sitija, Bulevara i Ulice Blagoja Parovića; Foto: Screenshot Plan lokacijaUrbanističko-arhitektonsko rešenje za ovaj objekat, lokalna samouprava bi trebalo da ima posle roka koji su odredili za predaju predloga - 20. novembar ove godine. Na osnovu rešenja koje bude izabrano na konkursu, radiće se idejni i glavni projekat, a potom i pribavljati potrebna dokumentacija i dozvole za gradnju. U konkursu se navodi da je Grad Niš "obezbedio sredstva za izradu projektne dokumentacije za Višenamenski objekat za potrebe kulture".

Izabrano konkursno rešenje biće osnov za izradu projektne dokumentacije neophodne za podnošenje zahteva za dobijanje lokacijskih uslova, potom izradu projekta PGD – projekta za dobijanje građevinske dozvole uključujući tehničku kontrolu, kao i projekta PZI – projekta za izvođenje - navodi se u tenderskoj dokumentaciji - navodi se u konkursu.

Lokacija koja je ranije određena za ove namene je na Bulevaru Nemanjića, pored nekadašnje garaže Niš-ekspresa, prostora koji sada pripada vlasnicima Delta sitija i na gde je najavljena izgradnja tržnog centra.

Osim velikog hola i sale, Muzička dvorana bi trebalo, kako piše u konkursnoj dokumentaciji, da ima i kongresnu salu sa oko 300 mesta, višenamensku salu sa stotinak mesta u kojoj bi bila kamerna scena, depo za smeštaj scenske opreme, administrativni i tehnički blok, garaže i parking mesta, pres centar, a moguće je da će da imati i manje smeštajne kapacitete.

Podsetimo, izgradnju dvorane u Nišu najavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pre godinu dana. Tada je kazao da bi ovaj objekat trebalo da bude završen za četiri do pet godina.

Po određivanju lokacije na kojoj je predviđena gradnja, vlasnici parcela na tom prostoru su protestovali trvdeći da će svoju imovinu morati da prodaju po nižoj ceni Gradu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    19:32 // 14. 9. 2018.

    Prisetimo se ,samo,laznih izjava o dogradnji zadnjeg dela Narodnog pozorista,zbog druge ili male scene!
    Svojstveno ovoj vlasti,nema nista od toga a i projekat i animaciju nam prikazivase.
    Tako ce biti i sa dvoranom,jer niko nema kapaciteta,zainteresovanosti,nivo kulture da takvo nesto ostvari!

  • Неко је обећао

    12:58 // 14. 9. 2018.

    Отварање градског - Народног музеја у старој згради команде Моравске дивизијске области у ул. Генерала Лешјанина преко пута средње стручне фризерске школе (иначе је спољашња фасада у очајном стању)? Ту нема паркинга!
    Шта се чека са напуштеном Инжењеријском касарном у НИшу? Зашто се ту не сместе Народни музеј, Полицијска управа,Локална и Државна управа и сл.?

  • Stara Srbija

    10:49 // 14. 9. 2018.

    Sećam se da je pre deset godina Dinkić obećao da se na toj lokaciji zida zgrada Poreske uprave.Nikad se nije maklo dalje od projekta i makete zgrade.Nadam se da će se ovaj projekat i ideja realizovati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: