Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 12. 3. 2024.

| Kultura

Grad Niš sprema kandidature za Uneskovu listu, Ćele-kula na prvom mestu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Ćele-kula
Ćele-kula, jedinstvena u svetu; foto: visitnis.com

Jedinstveni spomenik Ćele-kula iz Niša mogao bi da se nađe u društvu Kineskog zida, piramida u Egiptu, Stounhendža, Troje, Maču Pikčua, Notr Dama, Kipa slobode, Akropolja, Opere u Sidneju, ako bude na Uneskovoj listi svetske baštine kao materijalno kulturno dobro. Grad Niš će, uz pomoć predstavnika francuske Nice, početi sa prikupljanjem dokumentacije kako bi neki od spomenika kandidovali. Ćele-kula je, prema rečima gradonačelnice Niša, na prvom mestu, ali će odluka biti tek doneta.

Grad Niš Niš ima bogatu i raznovrsnu ponudu; foto: Ljubica Jocić Prateći primer poznatog francuskog grada, grada koji je na Uneskovoj listi pod nazivom "Nica, grad zimskog odmarališta", Niš će krenuti sa prikupljanjem dokumentacije kako bi neki od spomenika iz bogate istorijske i kulturne ponude bio na istoj listi.

Olivije Anri Sambuki, direktor Kancelarije "Nica, svetska kulturna baština", rekao je da je saradnja Niša i Nice počela pre dve godine posetom gradonačelnica Dragane Sotirovski ovom gradu u Francuskoj.

Gradonačelnica Niša ima sreću da živi u gradu koje ima bogato i raznovrsno nasleđe koje nosi puno poruka istorije, a to želi da valorizuje kod UNESCO-a. U 2021. Francuska je uspela da odbrani i dobije dosije o gradu Nice kod Uneska pod nazivom "Nica, grad zimskog odmaranja i odmarališta". Danas smo ovde da posetimo Niš, vidimo nasleđe, zajednički krenemo u proceduru izgradnje dosijea gde će se valorizovati nasleđe - rekao je Sambuki.

Medijana Niš - grad bogate istorije; foto: Jelena Mišić Na Unseskovoj listi je trenutno 1.199 lokaliteta, od čega samo pet u Srbiji - Stari Ras i manastir Sopoćani, nalazište Gamzigrad-Romulijana, manastir Studenica, srednjevekovni nadgrobni spomenici - stećci, potom srednjovekovni spomenici na Kosovu Pećka patrijaršija, manastiri Dečani i Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Počasni konzul Francuske u Nišu Saša Miljković, kaže da su za Niš mogućnosti brojne i velike.

Sada imamo slatku muku da izaberemo koji je to spomenik. Niš itekako ima šta da ponudi, kako istorijski, tako jedinstveno, to je tačka susreta istoka i zapada, kulture hrišćanstva i islama, rodno mesto Konstantina i Ćele-kula koja je jedinstvena u svetu. To su elementi koji kažu da treba krenuti i sastaviti u jedan dokument - kaže Miljković.

Tvrđava Niš "Slatke muke"; foto: Ljubica Jocić Jedan spomenik se ističe, kaže gradonačenica Niša Dragana Sotirovski.

Potpuno smo svesni da procedura nije bila jednostavna, laka i brza. Njima je trebalo 7 godina. Potrebno je oko 7 do 10 godina za prikupljanje i valorizaciju onoga što ponudite kao grad. Grad Niš mnogo toga može da ponudi, ali čini mi se da je na prvom mestu Ćele-kula koja je jedinstvena u svetu i koja može da prođe - kaže Sotirovski.

Unesko je organizacija osnovana 1945. godine u Parizu, po završetku Drugog svetskog rata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BPetrović, dipl.zapl.ing.

    10:28 // 13. 3. 2024.

    Da je ovaj narod normalan nikada ne bi ostavio ovakvo PONIŽAVAJUĆE OBELEŽJE jednog vremena za vreme okupacije azijatskih plemena sa istoka.
    Odmah bi posle odlaska turskih hordi srušili ruglo i sahranili JUNAKE IZ RESAVE , dostojno u svom kraju sa odgovarajućim obeležjima u zajedničkoj grobnici.
    Celom svetu bi pokazali Da viteške srpske glave nisu GRAĐEVINSKI MATERIJAL vec svetinje za ponos.

  • Aleksandra Miric

    18:26 // 12. 3. 2024.

    Cele Kula nije jedinatvena u svetu. Takvih spomenika iz drugih perioda ima u Indiji, Meksiku, Tunisu… Podizanje slicnih gradjevina bilo je karakteristicno za Osmanlije, zna se i za druge primere osim Cele Kule. Ne umanjujem njenu bitnost, ona je utvrdjeno kulturno dobro od izuzetnog znacaja za RS i treba je izucavati, stititi, promovisati. Samo reagujem na netacnu tvrdnju da je jedinstvena.

  • Bund pro orijente

    17:03 // 12. 3. 2024.

    Na " UNESCO" listu treba da kandidujemo kosovski i pokosovski ciklus u urbanizmu i arhitekturi i kulturi uopšte koji dominira u životu grada.

    " ĆELE KULA" je simbol turske odmazde nad Srbima i pokušaj zastrašivanja neustrašivog naroda .

    Zato " Ćele kula " treba da se sruši i da se glave sahrane po hrišćanskom običaju i da se spoje sa telima u Resavskom kraju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: