Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 25. 4. 2014.

| Kultura

Grad “koči” radove na Medijani

Autor:Jelena CanićIzvor:Južne vesti
arheolosko nalaziste
Arhivska fotografija

Radovi na izgradnji krovne konstrukcije na Konstantinovoj vili, na arheološkom nalazištu Medijana, stali su jer novac od Grada Niša sporo “putuje” do Zavoda za zaštitu spomenika, kažu u ovoj ustanovi.

Prema rečima direktorke niškog Zavoda za zaštitu spomenika Elene Vasić Petrović, nastavak radova na lokalitetu se očekuje početkom maja, a sada izgradnja privremeno miruje “zbog otežanog transfera novca iz Grada Niša prema korisniku sredstava - Zavodu”.

- Ministarstvo kulture je prenelo 120 miliona dinara na račun Grada Niša u 2013. godini, a od toga je prema Zavodu do sada izvršen transfer od svega nešto manje od 10 miliona dinara - kaže Vasić Petrović.

Ona objašnjava da je zbog ovakvog transfera novca “nemoguće precizirati dinamiku i datum završetka planiranih poslova”, kao i da kašnjenje u isplati izvođačima “prouzrokuje niz drugih problema i poteškoća”.

projekat Kako po projektu treba da izgleda Vila sa peristilom nakon radova

Zašto Grad kasni u prebacivanju novca za radove na Medijani pokušali smo da saznamo od gradskog većnika resorno zaduženog za kulturu Srđana Aleksića, ali nam se on nije javljao na telefonske pozive ni odgovarao na SMS poruke.

Podsetimo, ovo arheološko nalazište zatvoreno je za posetioce od početka 2013. godine upravo zbog radova. Iako je prvobitno bilo najavljeno da će sve biti završeno do septembra 2013. godine, kako bi lokalitet bio otvoren bar za centralnu proslavu Milanskog edikta, to se nije dogodilo.

Veliki značaj radova

Prema rečima direktorke niškog Zavoda za zaštitu spomenika, projekat izgradnje zaštitne krovne konstrukcije na Vili sa peristilom od presudne je važnosti za njenu trajnu zaštitu i sprečavanje propadanja njenih mozaika, kao i drugih ugroženih elemenata arhitekture.

- Realizacijom ovog projekta, pored zaštite dobili bi se idealni uslovi za prezentaciju ovog izuzetno važnog nasleđa za posetioce, ali i savršeni uslovi za dalji rad stručnjaka na samom objektu - kaže Vasić Petrović.

Zaštitnom konstrukcijom površine 11.000 kvadrata biće pokrivena Vila sa peristelom kao najreprezentativniji objekat, kao i sama muzejska zgrada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • X

    22:15 // 26. 4. 2014.

    Grad Niš je izvesno potrošio dobijena sredstva za druge potrebe jer je priliv u budžet slab. Sada je ostalo da od drugih budžetskih prihoda iz 2014. godine prenesu ostatak sredstava Zavodu za Medianu.

    • Мија

      20:27 // 27. 4. 2014.

      А како се то зове кад узмеш нешто што ти не припада? То су урадили и са парама за јубиларне награде ономад, а онда платили и судске трошкове...Од чијих пара?

  • Двери Ниша

    20:27 // 26. 4. 2014.

    Без бриге, све ће бити среЂено за следећи јубилеј.

  • hedonist

    15:37 // 26. 4. 2014.

    da,da,resorni vecnik se,sigurno,mnogo sekira!da je ceca dosla,iso bi ,s njom,da se slika,to je taj nivo.on je vrstan poznavalac istorije i konstantina velikog.mnogo izvoljevate,draga elena!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: