Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 29. 7. 2022.

| Kultura

Grad odgovara na najavu odlaska "Nišvila" iz Niša: Dobili su manje novca jer nisu opravdali sve troškove

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
nišvil
24 umesto 30 miliona ove godine za "Nišvil"; foto: T. T.

Nakon najave direktora festivala da se Nišvil od naredne godine možda neće održavati u Nišu zbog nedovoljno novca, iz Grada odgovaraju da su organizatori prethodne dve godine nisu opravdali sav potrošen novac i da su im taj iznos umanjili ove godine, pa zato umesto dogovorenih 30, dobijaju 24 miliona dinara.

Već godinama direktor Ivan Blagojević upozorava da Nišvil jedva opstaje zbog manjka novca. Ove godine je, kaže, program slabiji nego prethodnih, jer jedva mogu da isplate minimalce zaposlenima, a još teže da plate izvođače i ostale troškove.

Međutim, iz Grada Niša kažu da je ove godine trebalo da im uplate 30 miliona dinara, ali da su im tu sumu smanjili na 24 miliona jer je budžetska inspekcija utvrdila da organizator nije opravdano potrošio 5.515.113 miliona prošle i 877.421 dinara 2020. godine.

Prema navodima iz Grada, sabrali su ta dva iznosa i oduzeli to od ovogodišnje planirane sume.

Kako je kontrolom Uprave za društvene delatnosti i poslovanja Nišvila od strane budžetske inspekcije utvrđeno da organizator nije opravdao trošenje sredstava iz prethodnih godina, planirana suma je umanjena za 6.392.534 dinara - navode iz Grada.

Dodaju da su pokrenuli postupak naplate potraživanja za ukupan iznos koji organizator nije opravdao i da je zato uplaćeno manje novca.

Kažu i da podržavaju Nišvil tako što im ne naplaćuju zauzimanje javnih površina i tako što im besplatno daju da koriste inventar, poput stolova i stolica.

Uz novčana sredstva, Grad organizaciju Nišvila podržava i tako što ne naplaćuje zauzeće javne površine u Tvrđavi za dva glavna i sve manje stejdževe, kao i površinu na Trgu za prateće programe. Organizator od grada besplatno dobija na korišćenje u vreme festivala i Letnju pozornicu, Paviljon u Tvrđavi, Oficirski dom, inventar (stolice, stolovi), bez naknade dobija uslove od Zavoda za zaštitu spomenika kulture i neophodne komunalne dozvole - objašnjavaju iz Grada.

Kako navode, za 2017. Grad je za taj festival izdvojio 25 miliona dinara, za 2018. godinu 28 miliona, za 2019. godinu 33 miliona, za 2020. godinu 24 umesto planiranih 36 miliona zbog pandemije i onlajn formata, a 2021. godine 25 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan R 2

    14:31 // 30. 7. 2022.

    Ne pada mi na pamet da odgovaram ljudima koji su popljuvali i mene i moj komentar. Sa onima kojima je svako drugačije mišljenje povod za vređanje i etiketiranje je neozbiljno i neodgovorno polemisati. Jedino ostaje da vratim istom merom, ali ništa od toga jer su nas "u opancima" vaspitavali da je to nedostojno čoveka.

    • Čovek

      18:51 // 30. 7. 2022.

      Ti si rođo sam sebe popljuvao tako nebuloznim komentarom i u skladu sa time si dobio odgovore gde ne videh da se neko nešto posebno bavio tvojom ličnosti.
      Evo ja prvi ne volim Jazz i nikada ga nisam voleo i sta sa time?Ne treba da postoji zbog mene jedan ovakav festival svetskog renomea?

  • Borac za kulturu Nisa.

    13:07 // 30. 7. 2022.

    Dragi sugradjani, ne smemo dozvoliti da nam politicari,(, nije vazna stranka, vazan je funkcioner sa imenom i prezimenom i znanjem u oblasti o kojoj govori ) , ugrozavaju vrednosti u nasem gradu u oblasti kulture i umetnosti. Nikada gora situacija u kulturi, od svih iz kulture traze da se rade Javne nabavke za umetnike...to je DNO DNA...U budzetkim kucama, ne smeju da reaguju jer su politicari.

  • Ex faca

    11:43 // 30. 7. 2022.

    Sve je to orkestrirano sa vrha. Kako jedan nebitan gradić sa juga da ima tako reprezentativan festival. Ili će ga preseliti u prestonicu ili će se zvati Beovil. U Ni možda ima muljatora ali Bg ima lopove na angro sa pokrićem. To je tako i slabo šta se tu može

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: