Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 24. 10. 2022.

| Kultura

Grad predlaže: Investitoru nova parcela, a ranohrišćanske grobnice u Panteleju da budu muzej

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
arheolozi Jagodin mala
Sotirovski tvrdi da Stanković nikada nije imao ovlašćenje da daje dozvole; foto: T. T.

Epohalno nalazište sa ranohrišćanskim grobnicama u Jagodin mali biće sačuvano, obećanje je gradonačelnice Niša, a investitor će biti namiren drugim zemljištem. Nakon što je Miroljub Stanković, bivši načelnik Uprave za građevinarstvo, izjavio da je smenjen sa te funkcije zbog pomenute parcele, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da su ti navodi potpuno bespredmetni.

Nakon nacionalne pažnje arheološkom nalazištu i tvrdnji Miroljuba Stankovića da je smenjen sa funkcije načelnika Uprave za građevinarstvo zbog te parcele, Sotirovski je posetila pomenutu parcelu u Jagodin mali i tim povodom izjavila je da su optužbe bespredmetne i da nema potrebe o tome diskutovati dalje.

Navodi u pojedinim medijima, da je neko smenjen jer nije izdao lokacijske uslove i građevinske dozvole, su potpuno bespredmetni i ljudi koji se danas predstavljaju da su nešto što nisu nikad ni bili, nema razloga da to potenciramo i pričamo o tome. Imamo glavnog gradskog urbanistu, imamo Zavod za zaštitu spomenika kulture, imamo investitora, sešćemo i videti šta nam je cilj, a cilj nam je da se to blago sačuva i pokaže javnosti - kaže gradonačelnica.

Gradonačelnica se nadovezala da dok investitor nije počeo sa radom, niko nije mogao da zna šta se tu može naći.

Niko do poslednjeg trenutka, dok investitor nije počeo da kopa nije konkretno znao šta se tu nalazi. Mi ne možemo nikoga da sprečavamo da ne dobije lokacijske uslove i građevinsku dozvolu kada za to dođe vreme - rekla je gradonačelnica.


“Gradnja nije bila zabranjena”

Tanja Obradović, glavna urbanistkinja Grada Niša, s druge strane, smatra da se pretpostavljalo da na tom području postoji tendencija da se ispod zemljišta nalazi veliko arheološko nalazište, ali da je planskim dokumentima, za veći deo tog zemljišta, predviđena gradnja.

Nigde nije pisalo da je zabranjena gradnja na toj teritoriji, nego su postojali uslovi da je potreban arheolog prilikom izvođenja radova i ukoliko se pronađe nešto, da se stane sa radovima i prema zakonu o kulturnim dobrima što je ovde i učinjeno. Grad želi da uđe u postupak otkupa parcele. Tu postoje zakonske i pravne stvari koje se moraju rešite pre tog čina - kaže Tanja Obradović.

Gradonačelnica se slaže sa Tanjom Obradović i smatra da je jedno od najboljih rešenja da Grad otkupi taj deo parcele, a da investitoru pomognu da nađe drugu parcelu na kojoj može završiti gradnju višespratnice.

Najrealnije rešenje, s obzirom da je jako skupo da se to što je pronađeno premešta na novu lokaciju, jer treba imati i novca za izmeštanje i novu lokaciju, a to nemamo u ovom trenutku, mi ćemo ući u potez da taj deo zaštitimo, da uradimo eksproprijaciju, da možemo da pomognemo investitoru da pronađe drugu lokaciju, a da taj deo bude muzej na otvorenom. Sve što je u skladu sa zakonom i dok investitori to poštuju, mi možemo da dogovaramo i radimo u interesu Grada Niša i naših ljudi.

Podsetimo, grobnice u Panteleju izazvale su pažnju javnosti i postale su nacionalna tema, a bivši funkcioner tvrdi da su one i razlog njegove smene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Мина

    17:54 // 25. 10. 2022.

    На овом Земном шару,све живо, почива и живи на нечему што то више није.Где год пободемо ашов мало дубље,ископаћемо нечије кости, или обрисе неког давног станишта.Одмах копамо, анализирамо,пребројавамо зубе из лобања и трошимо милионе на нешто што је проживело живот, уместо да за живе градимо школе, позоришта, библиотеке, болнице.Пустимо прошлост на миру, а проучавајмо је само на великим пројектима

  • Dragan

    14:03 // 25. 10. 2022.

    U Grčkoj kad se desi ovakva situacija zgradu dižu na stubove, a u podrumu ostaje sve ovako, netaknuto, čak se i zastakli, pa turisti mogu da vide.

  • ortak Velja

    09:57 // 25. 10. 2022.

    dobice mozda lokaciju humanitarnog parkinga i takk se tu niko ne parkira

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: