Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:59, 23. 9. 2017.

| Kultura

Gran pri leskovačkog festivala LIFFE dodeljen hrvatskoj rediteljki

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
Žiri festivala Leskovac
Žiri jednoglasno odlučio; Foto: JV/B. A.

Hrvatska rediteljka Hana Jušić, jednoglasnom odlukom žirija osvojila je Gran pri “Živojin Žika Pavlović” za film “Ne gledaj mi u pijat”, na 10. Leskovačkom festivalu filmske režije. Nagrada za najbolju produkciju, koja se ove godine dodeljuje prvi put, otišla je u ruke Danila i Radeta Šerbedžije, za film “Oslobođenje Skoplja”.

Glavnu nagradu festivala, koja podrazumeva i novčani deo od 450.000 dinara, žiri, čiji su članovi slovenački reditelj i snimatelj Karpo Godina, hrvatski reditelj Zrinko Ogresta i glumac Zoran Cvijanović, dodelili su Jušićevoj za ostvarenje “Ne gledaj mi u pijat” zbog nadahnutog orkestriranja svim stvaralačkim elementima. Scena iz filma Film "Ne gledaj mi u pijat" žiri ocenio kao dirljiv; Foto: Scena iz filma, LKC

Ovaj dirljiv film u svakom kadru potvrđuje iskrenu potrebu autorke da se bavi ličnim i bremenitim svetom svojih junaka - obrazložio je žiri.

Drugu nagradu “Živojin Žika Pavlović”, dobio je reditelj Damjan Kozola za film “Noćno življenje” za suptilnu, proživljenu i nadahnutu režiju. Kako je obrazložio žiri, za režiju lišenu svake artificijelnosti i poze, treću nagradu odneo je reditelj Bojan Vuletić, za ostvarenje “Rekvijem za gospođu J”.

Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu ove godine pripao je Jelisaveti Seki Sabljić za lik majke u filmu “Igla ispod praga”, reditelja Ivana Marinovića, a zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu poneo je makedonski glumac Martin Gjorgoski, za ulogu u filmu “Amok” reditelja Vardana Tozije.

Nagrada za najbolju produkciju, koja se na festivalu dodeljuje prvi put i čija je vrednost 10.000 evra u producentskim uslugama, dodeljena je filmu “Oslobođenje Skoplja” u režiji Danila i Radeta Šerbedžije.

Ovaj film nagrađen je zbog toga što pokazuje visok domet svih filmskih elemenata i zbog čega može da stoji rame uz rame sa najboljim evropskim i američkim filmskim produkcijama - kazao je žiri.

Specijalna priznanja žirija dobili su i reditelji Igor Šterk, za vrsno artikulisanu tinejdžersku filmsku priču “Pojdi z mano” i Alen Drljević za režiju filma “Muškarci ne plaču”.


Nagrađeni i filmovi studenata iz regiona

Ove godine, u okviru studentskog programa, takmičilo se 15 filmova studenata iz celog regiona. Žiri, koga su činili reditelji Milan Knežević i Marko Sopić i scenarista Kosta Peševski, nagradu “Radomir Bajo Šaranović” za najbolju režiju dodelili su Ani Jakimskoj sa Skopske akademije, za film “Deca će doći”.

Ovo je film koji u najboljem duhu predstavlja tradicionalnu kinematografiju. Promišljenim rediteljskim postupkom rediteljka predstavlja bolnu priču s veoma malo dijaloga i velikim vizuelnim bogatstvom - obrazložio je žiri.

Specijalno priznanje žiri je dodelio reditelju Augustu Adrianu Bratzu, sa Univerziteta u Ljubljani, za režiju filma “Oropana duša” i rediteljki Jovani Avramović sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za režiju filma “Tišina”.

Prvi put su se na ovom festivalu takmičili studenti iz svih bivših republika Jugoslavije, a pored promovisanja mladih autora, dve najbolje režije dobijaju i novčanu nagradu u vrednosti od po 25.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: