Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 22. 9. 2018.

| Kultura

Gran pri leskovačkog festivala “LIFFE” makedonskom reditelju

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
žiri liffe 2018
Žiri jednoglasno odlučio, foto: B. Antić

Makedonski reditelj Vladimir Blaževski, jednoglasnom odlukom žirija, osvojio je Gran pri “Živojin Žika Pavlović” za film Godina majmuna na 11. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije. Za najbolju produkciju nagrađen je Miloš Avramović za film Južni vetar.

Glavnu nagradu festivala, koja podrazumeva i novčani deo od 450.000 dinara, žiri, čiji su članovi reditelj iz Bosne i Hercegovine Ademir Kenović, srpski reditelj Dragan Marinković i glumica Marija Bergam, dodelili su Blaževskom za ostvarenje Godina majmuna zbog raskošnog filma u kome se uživa.

Bajkovito, raskošno i potpuno posvećeno, reditelj Vladimir Blaževski napravio je film u kome se uživa. Istovremeno pokazuje šta se dešava na ovim prostorima kada se pusti duh iz boce. Ili kada nam pobegne majmun iz zoološkog vrta - obrazložio je žiri.

Drugu nagradu “Živojin Žika Pavlović” dobio je reditelj Janez Burger za film Ivan za snažnu ljubavni priču koju svi prepoznajemo i koja je predstavljena na svež i žestok način. Treću nagradu osvojila je Hana Slak za film Rudar.

Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu ove godine ravnopravno su dobile glumice Nataša Dorčić, Ksenija Marinković i Doris Šarić-Kukuljica za uloge u filmu Sare Hribar i Marka Antića Lada Kamenski, a zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu pripao je Draganu Bjelogrliću za ulogu u filmu Južni vetar.

Nagrada za najbolju produkciju, koja se na festivalu dodeljuje drugi put i čija je vrednost 15.000 evra u producentskim uslugama, dodeljena je filmu Južni vetar u režiji Miloša Avramovića.

Ovo je kompleksna priča napravljena na izuzetno komunikativan način, vrhunski producirana u svim segmentima - rekao je žiri.

Specijalna priznanja žirija dobili su i reditelji Dejan Zečević za film Izgrednici i Kosta Ristić za delo Banditi u potrazi za mamom.


Nagrađeni i filmovi studenata iz regiona

Ove godine, u okviru studentskog programa, takmičilo se 12 filmova studenata iz celog regiona. Žiri, koga su činili reditelji Milan Knežević i Kosta Peševski nagradu “Radomir Bajo Šaranović” za najbolju režiju dodelili slovenačkoj rediteljki Tini Novak za film Ris.

Ovo je film koji govori o muško-ženskim odnosima iz uglova različitih percepcija koje polovi imaju. Rediteljka gradi film na ličnoj spoznaji i razumevanju tih različitosti - obrazložio je žiri.

Drugu nagradu osvojila je Tamara Todorović za film Roze, a treću nagradu osvojila je priča o otuđenom odnosu oca i sina u filmu Otac studenta iz Hrvatske Tomasa Petrušeka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: