Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:07, 30. 9. 2020.

| Kultura

Gran-pri leskovačkog festivala reditelju Srdanu Goluboviću za film "Otac"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Srđan Golubović
Goluboviću glavna nagrada za film "Otac"; foto: LIFFE

Za najbolju režiju na 13. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije nagrađen je Srdan Golubović za ostvarenje Otac, odlučio je jednoglasno žiri. Druga nagrada "Živojin Žika Pavlović" pripala je reditelju Mladenu Đorđeviću za film Sumrak u bečkom haustoru, a treća Marku Đorđeviću za Moj jutarnji smeh. Dodeljena su i priznanja za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i u kategoriji nezavisnog i studentskog filma.

Gran-pri "Živojin Žika Pavlović" za film Otac dobio je poznati srpski reditelj Srdan Golubović, a jednoglasnu odluku o tome, kao i o drugim nagradama na festivalu LIFFE doneo je žiri u čijem sastavu su Ana Franić, Maja Miloš i Teona Mitevska Strugar.

U obrazloženju objašnjavaju svoju odluku o glavnoj nagradi.

Kroz putovanje junaka u borbi za svoju porodicu reditelj precizno oslikava surovost našeg sveta. Intiman i društveno osvešćen, bolno realističan a poetičan, ovaj film problematizuje pitanje snage pojedinca u današnjem trenutku - stoji u obrazloženju.

Mladen Đorđević za režiju filma Sumrak u bečkom haustoru dobitnik je druge nagrade, a kako je naveo žiri kroz portrete tri glavna junaka autor nas vodi na putovanje, ne samo kroz nostalgiju već i kroz Evropu današnjice u kojoj imigracija, želje i slomljeni snovi čine realnost.

S preciznošću, kroz strpljenje i poniznost saznajemo istinu kako bi rekao Godar: istina je smisao, osnova svake umetnosti - navode u obrazloženju.

Treći dobitnik priznanja za najbolju režiju je Marko Đorđević za film Moj jutarnji smeh, a žiri o njemu kaže da je izrazit u postupku, kao i da stvara jedan duhovit i tragičan svet i jedan veoma poseban film.

Nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu pripale su Filipu Đuriću i Ivani Vuković koji igraju u pomenutom nagrađenom filmu Moj jutarnji smeh.

O Đuriću žiri kaže da je slojevitim, a svedenim sredstvima, otelotvorenu sudbinu i u okolnostima specifičnog rediteljskog pristupa, njegovo glumačko postignuće izuzetno, kao individualni umetnički čin i kao temelj celine.

Za originalno zamišljenu, a istovremeno precizno, autentično i duboko proživljenu ulogu Kaće. Hrabro se potčinjavajući zadatku, minimalističkim sredstvima, Ivana postiže gotovo dokumentarističku istinitost čime doprinosi ideji filma u celini - ističu.

Žiri u sastavu Mina Đukić, Dragan von Petrović i Kosta Peševski je za najbolji film iz selekcije "nezavisni film" izabrao Oroslan slovenačkog reditelja Matijaša Ivanišina.

Briljantnog koncepta, maštovite forme i duhovite realizacije, „Oroslan" se originalnošću ne izdvaja samo u regionalnoj kinematografiji, već svojim kvalitetom zaslužuje značajnije mesto i na mapi evropskog filma. Vizuelni izgled i snimanje filmskom trakom doprinose vanvremenskom utisku filma, koji svojom autorskom slobodom možda više i pripada zlatnom periodu filmske umetnosti 60-ih i 70-ih godina, nego današnjem vremenu - glasi obrazloženje žirija.

U ovoj kategoriji dodeljeno je i posebno priznanje žirija - za građenje priče atmosferom i stilom filma, a ono je pripalo Stefanu Maleševiću za film Mamonga.

Gran-pri "Radomir Bajo Šaranović" u selekciji studentskih filmova za najboljeg mladog reditelja, prema odluci Bobana Skerlića, Miloša Vlalukina i Dragana Jovića, pripala je Lovri Mrđanu iz Hrvatske za režiju filma Pečat. Druga nagrada za najboljeg mladog reditelja dodeljena je Alenu Šimiću iz Bosne i Hercegovine za režiju filma B4, a dobitnica treće nagrade je Nina Ognjanović iz Srbije za režiju filma Plaču.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: