Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:03, 20. 3. 2019.

| Kultura

Grčka predstava o Sarajevskom atentatu zatvorila "Teatar na raskršću"

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Sarajevo 1914 Teatar na raskršću predstava
Predstava u čast nagrađenih zatvorila festival; foto: Vanja Keser

Rečima "prvi pozorišni festival Teatar na raskršću je mrtav, živeo drugi festival" završen je premijerni međunarodni festival na niškim daskama. Poslednje večeri publika je pozdravila dobitnike nagrada, ali i odgledala predstavu u čast nagrađenih Sarajevo 1914 - Mali mi je ovaj grob koju je izvela grčka pozorišna grupa.

Komad pozorišne grupe "Ars moriendi" iz Soluna izneo je priču Gavrilu Principu, uklanjajući etikete koje se vezuju uz njegovo ime - teroriste, heroja i ubice. Iako u kompletnoj grčkoj radinosti, komad se bavi Jugoslavijom, Srbima i Hrvatima, nacionalizmom, ideologijama, te brojnim podelama i nemirima, koji i dan danas potresaju Balkan.

Predstava nije bila u takmičarskom delu, već je izvedena u čast onima koji jesu, ali je pobrala simpatije publike. Ipak, kompletni utisak malo je pokvarilo "titlovanje".

Po završetku predstave proglašeni su i pobednici. Upravo zato što je Niš na raskršću, objašnjeno je tokom dodele nagrada, nisu svi mogli da ostanu na dodeli, pa će tako kasnije biti dostavljene nagrade mariborskom pozorištu, čija je predstava Sumrak bogova, između ostalog, proglašena i najboljom na festivalu.

Podsetimo, od osam predstava na festivalu tri su pokupile sve nagrade - Sumrak bogova pet, autorski projekat Kokana Mladenovića Kad bi Sombor bio Holivud četiri, a Kapital cetinjskog pozorišta dve, među kojima i onu specijalnu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: