Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 15. 3. 2023.

| Kultura

Grob heroine Drugog svetskog rata u okolini Žitorađe zarastao u korov

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
grob
Grobno mesto gde je sahranjena mlada partizanka u Drugom svetskom ratu; Foto: D. Ž.

Potpuno zarastao u korov, zapušten i zaboravlje od svih, u ataru sela Pejkovac u opštini Žitorađa nalazi se grob ubijene heroine Drugog svetskog rata Katarine Bastić, tadašnje učiteljice po struci koju su 1944. godine ubili pripadnici ljotićevskog odreda pod komandom kapetana Zotovića.

Darko Žarić, istoričar i predsednik SUBNOR-a Toplice kaže da je bio iznenađen i razočaran kada je slučajno, obilazeći to mesto u okolini Žitorađe, ugledao jedva vidljiv grob mlade partizanke koja je život dala za slobodu i odbranu zemlje. katarina bastić Katarina Bastić ubijena 1944. godine; Foto: D. Ž.

Katarina Bastić je rodom iz Prokuplja, ali se nakon završene Učiteljske škole u Aleksincu 1941. godine zaposlila u žitorađskom selu Pejkovac. Pomagala je partizane od početka rata pod partizanskim imenom Kaja. Po izjavama Đeke R. Kljajić i Vlastimira Ilića, u noći između 21. i 22. februara 1944. godine, žandamerijski kapetan Zotović naredio je opkoljavanje sela Pejkovac da bi pohvatao ranjene partizane. Ujutru su ispred škole doveli sve meštane da ih ispitaju gde su partizani i učiteljica Kaja - iznosi Žarić podatke iz prošlosti ubijene partizanke.

U zapisima i knjizi “Pod Hisarom” piše i da je tada streljan školski poslužitelj, 30-godišnji Branko Tasić koji nije odao Kaju, a kada su hteli da streljaju neke dečake, učiteljica se sama prijavila. grob Grob Katarina Bastić u selu Pejkovac; Foto: D. Ž.

Posle batina i mučenja, Katarina je streljana. Sramota je što se junaci koji su živote dali za ovu zemlju sada zaboravljaju, ova mlada devojka koja je zverski ubijena to nije zaslužila. Pokušaću da alarmiram nadležne u Žitorađi i boračke organzacije, ali ako ne uspem, sam ću sa svojim saradnicima organizovati uređenje tog grobnog mesta - dodaje Žarić.

Prema dostupnim dokumentima, Bastići su po nacionalnosti bili Hrvati, a Katarina je bila ćerka prokupačkog učitelja Vicka i sestra Krešimira koji je poginuo u 18. godini života 1944. godine, kao komesar 2. čete 5. srpske brigade u borbi protiv Nemaca u selu Šatornja kod Kragujevca.

Katarinin stariji brat, invalid NOR-a Zvonimir, posle Drugog svetskog rata bio je profesor društvenih nauka na fakultetu u Nišu.

Žarić najavljuje da će u narednom periodu obići i druga spomen obeležja i grobove iz Prvog i Drugog svetskog rata u Toplici kako bi pomogao da se sva ta mesta sačuvaju od zaborava i propadanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    08:30 // 9. 4. 2023.

    Sta se cudite Nislije,grad izgleda gore nego za vreme nato bombardovanja...staro groblje lici na obicnu sikaru.Dobro da se secamo vojvode Steve Sindjelica i njegovog herojskog cina .Ko je vise ubijao,cetnici ili partizani,a vec smo debelo podeljeni(za sada maknu po nekog novinara i uhapse potomci pobednika koji uvek pisu istoriju).Sta nas dalje ceka,i dalje,ko zna sve ide u zaborav...

  • radivoje milenković

    16:36 // 15. 3. 2023.

    Nisam do sada našao ni pročitao knjigu Miroljuba Vulića "Štrapke" o znamenitim ljudima iz Žitoradja i okoline, ali me interesije, da li se autor setio, i u knjigu, osim Dačića /koji uzgred i nije iz Žitoradja/, Cece V. i Mikija Rakića da spomene i ovu herojinu iz Drugog svetskog rata?

    • Goran

      20:43 // 15. 3. 2023.

      Tako je čika Rade!

    • Torpedo

      06:30 // 18. 3. 2023.

      Svasta se danas knjigom naziva ! Vazno da ima korice i recenziju !

  • Denis Muratovic

    14:24 // 15. 3. 2023.

    Gde vecih ubica od komunjara i antihrista. Komunjare saradjivale sa nacistima. Od koga li su oni odbranili zemlju da mi je znati... Koooo... Ko je ubijao Srbe 90 god od tada... ? I svestenike Srbske nacionalisti ? Da nije Klinton slucajno ? Najvece zlo ... I dan danas.

    • Kosmopolita

      16:38 // 15. 3. 2023.

      Gospodine Muratović, vi ste verovatno učili istoriju na YouTube i to od Miroslava Samardžića i njemu sličnih. U tekstu se inače govori o devojci koja je dala glavu za slobodu. Dali je bilo takvih slučajeva u četničkom pokretu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: