Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 15. 3. 2023.

Grob heroine Drugog svetskog rata u okolini Žitorađe zarastao u korov

grob Grobno mesto gde je sahranjena mlada partizanka u Drugom svetskom ratu; Foto: D. Ž.

Potpuno zarastao u korov, zapušten i zaboravljen od svih, u ataru sela Pejkovac u opštini Žitorađa nalazi se grob ubijene heroine Drugog svetskog rata Katarine Bastić, tadašnje učiteljice po struci koju su 1944. godine ubili pripadnici ljotićevskog odreda pod komandom kapetana Zotovića.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Jelenkovic B

    09:35 // 15. 3. 2023.

    Nemaju vremena od kradje.Takvih grobova koliko hoces ima.Zato sad niko nema u nikog poverenje.Zato moramo pomiriteljski a ne ratnohuskacki.Mir, Mir.

  • Svedok

    09:50 // 15. 3. 2023.

    Mi se ponosimo nasim precima samo u floskulama i teoriji. Praksa... e to je nesto sto sami semi udaramo samar svakodnevno. Staro groblje u Nisu, idealna lokacija za snimanje horor filmova, ali i rekonstrukcija dogadjaja o desavanjima na Kosovu. Kazu sruseni spomenici, tacno, a sta je sa nasim srusenim spomenicima koje nam ne ruse Albanci nego mi sami. Staro groblje je velika sramota grada Nisa.

    • Hepek

      17:45 // 15. 3. 2023.

      Pa mi ni grob Kole Rašića jednog od vodje ustanka za oslobođenje Niša ne održavamo a dalje da ne idem . Po selima okolnim svaki spomenik stariji od 70 god je srušen a grob prekopan . A ni po gradu nije bolje . Staro , pantelejsko sve je to zaraslo . Zaboravio grad ali zaboravili i potomci .

  • Miloš

    10:01 // 15. 3. 2023.

    Veliki je broj zaboravljenih heroina i heroja iz dva velika rata koji su dali život za naš-svoj narod.
    Da smo narod koji zna da poštuje svoje heroje snimio bi se film po Katarini Bastic.
    A za njen grob koji ovako izgleda kriv je predsednik sela i sami Meštani! Ne verujem da je zaduzen zavod za zaštitu spomenika.

  • srssns muzikant

    10:20 // 15. 3. 2023.

    Nadležni u toj nesretnoj opštini samo gledaju gde je bolja pljeskavica,ko će više para da im ponudi nebi li ga negde ugurali da radi,biblioteka,vrtić,dom zdravlja.Do juče radikali,koji su iz ljubavi prema vojvodi davali imena svojoj deci Vojislav?Do juče DOS-ovci,nepismeni sa tri razr srednje škole a danas doktori ek nauka,koji nemaju ni stida,ni srama i Boga se ne boje,ma koji preci,mi smo sila!

  • Smrt fasizmu

    10:35 // 15. 3. 2023.

    A nije vam smetalo kad su uzeli bulevar braci taskovic i dali ga djindjicu? Cetnike i saradnike okupatora smo zbog spc proglasili za heroje a borce protiv fasizma za zlikovce. Ovu zenu su streljali srbi saradnici okupatora a ne nemci! Sve je naopako postavljeno u ovoj zemlji. Ne shvatam zasto se sad cudite kad ste svi cutali prethodnih 35 godina na prekrajanje istorije dok je spc velicala cetnike?

    • Tajanstveni Alan

      17:53 // 15. 3. 2023.

      Zaboravio si da pomenes, masovna streljanja Srba, koji nisu imali veze sa Cetnicima, gradjanski orijentisana, ubijeni,na pravdi Boga , od nekih boraca, kako rece, protiv fasizma ! Smeta ti Djindjic a ne pominjes da su i Titu uzeli ulicu i u Nisu i Beogradu ! A, da to ste vi, malo komunisti, malo srbende, kao sto je sramota novokomponovane Srbe da navijaju za Crvenu zvezdu, pa kazu za Zvezdu !

    • Bin Zajeb el Najdan

      19:56 // 15. 3. 2023.

      Tajanstveni, ti si očigledno i namerno zaboravio da pomeneš masovna streljanja na Bubnju!

  • Ахм

    14:00 // 15. 3. 2023.

    Како иначе,Љотићева идеја је никад живља у Србији...

  • Denis Muratovic

    14:24 // 15. 3. 2023.

    Gde vecih ubica od komunjara i antihrista. Komunjare saradjivale sa nacistima. Od koga li su oni odbranili zemlju da mi je znati... Koooo... Ko je ubijao Srbe 90 god od tada... ? I svestenike Srbske nacionalisti ? Da nije Klinton slucajno ? Najvece zlo ... I dan danas.

    • Kosmopolita

      16:38 // 15. 3. 2023.

      Gospodine Muratović, vi ste verovatno učili istoriju na YouTube i to od Miroslava Samardžića i njemu sličnih. U tekstu se inače govori o devojci koja je dala glavu za slobodu. Dali je bilo takvih slučajeva u četničkom pokretu?

  • radivoje milenković

    16:36 // 15. 3. 2023.

    Nisam do sada našao ni pročitao knjigu Miroljuba Vulića "Štrapke" o znamenitim ljudima iz Žitoradja i okoline, ali me interesije, da li se autor setio, i u knjigu, osim Dačića /koji uzgred i nije iz Žitoradja/, Cece V. i Mikija Rakića da spomene i ovu herojinu iz Drugog svetskog rata?

    • Goran

      20:43 // 15. 3. 2023.

      Tako je čika Rade!

    • Torpedo

      06:30 // 18. 3. 2023.

      Svasta se danas knjigom naziva ! Vazno da ima korice i recenziju !

  • Dragan

    08:30 // 9. 4. 2023.

    Sta se cudite Nislije,grad izgleda gore nego za vreme nato bombardovanja...staro groblje lici na obicnu sikaru.Dobro da se secamo vojvode Steve Sindjelica i njegovog herojskog cina .Ko je vise ubijao,cetnici ili partizani,a vec smo debelo podeljeni(za sada maknu po nekog novinara i uhapse potomci pobednika koji uvek pisu istoriju).Sta nas dalje ceka,i dalje,ko zna sve ide u zaborav...

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: