Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 24. 11. 2018.

| Kultura

Grubački: Čist fašizam na festivalu u Aleksincu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti

Novinarska solidarnost: život kao karikatura

Izbacivanje predstave u kojoj glumi Sergej Trifunović sa festivala pozorišnih predstava u Aleksincu kao “čist fašizam” vidi Branislav Grubački iz pokreta Novi optimizam. U emisiji Zumiranje nedeljenika Vreme on je istakao i da bi svi glumci trebalo da bojkotuju festival, jer bi se time stavila tačka na proganjanje Trifunovića.

Skidanje predstave Utopljena duša sa repertoara, dva dana pre nego što je trebalo da bude izvedena u Aleksincu, organizatori su opravdali “eventulanim sukobom interesa”, pošto je Sergejev otac Toma Trifunović umetnički direktor festivala.

Otac poznatog glumca nije ostao nem na ovu situaciju, te je podneo ostavku i rekao da je pravi razlog skidanja predstave sa repertoara to što je njegovom sinu zabranjeno da igra, jer “vređa rukovodstvo Srpske napredne stranke”.

Iako je na sinoćnoj predstavi Jami distrikt fotografija Sergeja Trifunovića prikazana na video bimu, izazvavši ovacije publike, Grubački nema sumnje da je prava reakcija bila bojkotovanje festivala od strane svih glumaca.

To što se radi Sergeju je čist fašizam. Mada bih se ja zapitao i šta rade ostale kolege, ostali glumci na tom festivalu, to je prilika bila jedan kroz jedan da svi odustanu od tog festivala i da se tu stavi tačka na slučaj Sergeja Trifunovića i njegovog proganjanja od ovog režima. Očekivao sam solidarnost mnogo veću od učesnika, imam prilično uvid u te krugove i prosto mi je neverovatno da nisu iskoristili tu priliku - priča Grubački.

Ovakva pobuna i viđena je na otvaranju festivala, pošto je zamena za Utopljenu dušu trebalo da bude Crna kutija, koja je takođe otkazana “zbog bolesti glumca”. Na kraju rešenje je bilo Derviši i smrt, komad koji je igrao upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić sa glumcem amaterom iz Niša Svetislavom Markovićem, umesto Miloša Lazića. Građanska solidarnost ovde se videla vraćanjem karata, pa je za razliku od prethodnih godina bilo dosta praznih mesta.

Potpuno je logično da građani neće da gledaju Ćustića sa nekakvim alternativnim amaterom iz Niša, koji je prihvatio u tri dana. Ko je sad taj mladi glumac amater, treba mu zapamtiti lice, koji je prihvatio da igra sa Ćustićem umesto profesionalnog glumca, koji je odbio da igra - rekao je Grubački.

Sem Grubačkog, gost emisije Zumiranje, čija je tema zapravo bila novinarska solidarnost, ali se skrenulo ka situaciji u Aleksincu, bio je i Viktor Marković sa portala Njuz.net. Viđenja Markovića i Grubačkog o solidarnosti novinara iz “različitih tabora”, kao i ponašanju različitih medija pri ekspresnom ukidanju izložbe karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića Koraksa u Lazarevcu, pogledajte u 10. epizodi Zumiranja specijal sa temom "Novinarska solidarnost: život kao karikatura".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Marković

    18:14 // 25. 11. 2018.

    И за једно и друго се иде у затвор, овај што бије је ухапшен, а Коракс је на слободи. Чик такве карикатуре промовиши негде у Европи којој тежимо, одмах би лист био забрањен, а илустратор би заглавио на добру робију. Видим нико нема коментар на безпримерну употребу силе од стране полиције у Француској према демонстрантима који се противе подизању цене горива, у Србији нико није тучен на протестима.

    • Овца за шишање

      22:19 // 25. 11. 2018.

      Пријатељу, мало си побркао лончиће! На западу се осуђује ПРОМОЦИЈА фашизма (нацизма) што овде то није случај. Друго, каже се беСпримерна. А, права беспримерна употреба силе одувек је била у Србији - од времена деведесетих па до данас (актуелна власт је увек учествовала, иницирала или, бар, инспирисала употребу силе). И, под три, каmо среће да се и Срби побуне, бар је мулион разлога више него у FR.

    • Zarobljena drzava

      10:33 // 26. 11. 2018.

      Dragane Markovicu, nigde u Evropi nema gasenja i ubijanja medija. Pojma nemas. Upravo ljudi ko sto si ti, kojima je normalno da se novinari hapse, su trulez Srbije zbog kojih fasizam kod nas jaca. Tvog Vucica zato stavljaju u zadnje redove manifestacija na kojima saveznici slave nase pobede u Svetskim ratovima. Jer, ti si Dragane Markovicu, proizvod naprednjacke maloumne propagande!

  • Pepe

    20:50 // 24. 11. 2018.

    Skidanje jedne predstave je fašistički čin, a slike u nacističkim uniformama nisu. Ko koga ovde farba. Svuda u svetu sjr zabranjena propaganda nacizma, a kod nas je to stvaralačka sloboda.

    • Овца за шишање

      22:41 // 24. 11. 2018.

      Честитам! Повезао си ствари. Скидање представе, пребијање опозиционара и сл... Видиш да карикатура има смисла!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: