Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:40, 5. 5. 2020.

| Kultura

Honorarni glumci u Nišu bez prihoda, umesto institucija pomažu im kolege

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Glumci ne igraju predstave, ali oni bez ugovora nemaju ni prihode; ilustracija; foto: FB Narodno pozoriste Niš

Troje honorarnih glumaca Narodnog i Lutkarskog pozorišta u Nišu koji, kao i njihove kolege ne igraju predstave zbog vanrednog stanja, više od dva meseca su bez ikakvih prihoda. Ministarstvo kulture obećalo je pomoć svim slobodnim umetnicima koji su bez ugovora i plata, ali u rešavanje problema treba da se uključe lokalne samouprave. Šta će tim povodom učiniti Grad Niš za sada nije poznato, a glumcima u teškim trenucima pomažu kolege.

Mladen Milojković i Jelena Đorđević su glumci niškog Pozorišta lutaka bez ugovora o radu. Uroš Milojević je slobodni mladi umetnik koji igra u Narodnom pozorištu u Nišu i drugim srpskim teatrima. Uroš Milojević glumac; foto: Ana Stojakov Milojević kaže da su im pomogle kolege iz Narodnog pozorišta, ali da je potrebno institucionalno rešenje; foto: Ana Stojakov

Kada su spuštene zavese u pozorištima zbog korone i zabrane okupljanja, što se dogodilo pre više od dva meseca, oni ne zarađuju. Tada počinje i njihova borba za samostalne umetnike, glumce koji zarađuju od odigranih predstava, a kojih je, prema njihovim saznanjima, u Nišu više od 10.

Svi mi koji smo honorarni saradnici, što u prevodu znači da nemamo stalni angažman ni u jednom pozorištu, bukvalno ostajemo bez novca. Tako je od početka marta do danas. Mere se postepeno ukidaju, ali zabrana okupljanja će, koliko sam razumeo, ostati na snazi još prilično dugo - priča Milojević.

Mladen Milojković Ističe da je pomoć kolega dragocena, ali da problem time nije rešen; foto: Aleksandar Zdravković Milojković, koji u Lutkarskom pozorištu u Nišu radi već 10 godina, odnedavno je honorarni saradnik, a kao i njegova koleginica, nema zaštitu u vidu ugovora o radu, iako zajedno, kako kaže, praktično “nose” repertoar ovog teatra.

Koleginica Jelena i ja ozbiljno doprinosimo budžetu pozorišta. Igramo u komercijalnim predstavama koje su stalno na repertoaru i pozorište ne može bez nas. U svakoj aktivnoj predstavi smo. Repertoar im zavisi od Jelene i od mene. Kada bi pozorište počelo sa radom, bez nas je nemoguće napraviti repertoar. Ali mi trenutno ne zarađujemo ni dinar - priča Milojković.


Budžet za kulturu ukinut, glumci honorarci na nuli

Jelena Djordjevic; foto: Pozoriste lutaka Nis I glumci Pozorišta lutaka bez prihoda i ugovora o radu, traže rešenje institucija; foto: Pozorište lutaka Niš Zbog vanrednog stanja situacija je takva da glumci ne igraju komade, jer pozorišta ne rade, ali za razliku od njihovih kolega koji su zaposleni u pozorištima i primaju platu, oni su na nuli. Zato su se još pre dva meseca obratili svim institucijama za pomoć, ali odgovora nije bilo.

Milojević kaže da je iza njih stalo Udruženje dramskih umetnika Srbije, koje je predložilo kako da se problem reši, ali u Nišu do sada nije bilo pomaka.

Uroš Milojević; foto: Ana Stojakov Milojević kaže da su im pomogle kolege iz Narodnog pozorišta, ali da je potrebno institucionalno rešenje; foto: Ana Stojakov Oni su pokrenuli inicijativu da se iz budžeta odvoji po 30.000 dinara tri meseca samostalnim umetnicima, odnosno honorarnim saradnicima. Neizvesno je šta će biti sa tim, posebno kada imamo na umu tu tešku okolnost da je nama ukinut budžet za kulturu i da sada imamo zaista nula dinara i da su svi projekti sada zaustavljeni. Kada kažem da zaista nemamo od čega da platimo račune i da neke kolege mogu da ostanu na ulici, jer nemaju novac da plate kiriju - to je zaista tako, nije neka patetična tužna priča - ističe Milojević.

Dok čekaju pomoć insitutucija, koje do sada u Nišu nisu rešile njihov problem, glumcima pomažu kolege iz pozorišta. Milojković kaže da su njegove kolege iz Pozorišta lutaka koji sada primaju platu, deo novca odvojili za one koji su bez ikakvih prihoda, a ističe da je to divna ljudska stvar na kojoj se neizmerno zahvaljuju, ali da rešenje i dalje očekuju od institucija. Mladen Milojkovic; foto: Pozoriste lutaka Nis I glumci Pozorišta lutaka bez prihoda i ugovora o radu, traže rešenje institucija; foto: Pozorište lutaka Niš

Milojević ističe da su i zaposleni u Narodnom pozorištu pomogli kolegama glumcima koji su u teškoj situaciji.

Kolege glumci iz Narodnog pozorišta su na sopstvenu inicijativu sakupili novac iz svog džepa, kao i saradnici iz marketinga, tehnike. Od svojih plata su odvojili novac koliko je ko mogao, nismo ni znali za to, i zaista smo oduševljeni, ganuo nas je taj gest. Pozvala nas je glumica Dragana Jovanović koja nam je donela novac kući na vrata svima. To je toliko plemenito i stvarno nas je to ganulo. Ali to ne sme da bude pravilo, da kolege daju svoj novac, potrebno je institucionalno rešenje - pojašnjava.


Rešenje se očekuje, ali ne zna se kada

O problemima samostalnih umetnika u javnosti je nedavno počelo da se govori, a oglasilo se i Ministarstvo kulture. U saopštenju koje potpisuje pomoćnica ministra Ivana Dedić navode da je od početka vanrednog stanja Ministarstvo kulture pri stavu da i umetnici bez ugovora koji nisu mogli da rade zbog pandemije, treba da budu obuhvaćeni merama državne pomoći. luminacija Glumci honorarci zarađuju od odigranih predstava, u vanrednom stanju ni dinar; ilustracija; foto: Narodno pozorište Niš

Verujemo i da ste se informisali da u prvom paketu mera koje je donela Republika Srbija nisu bili uključeni samostalni umetnici, što ne znači da će tako ostati i u budućnosti. Ministarstvo kulture i informisanja dobilo je od Vlade RS uveravanja da će pomoć za samostalne umetnike svakako biti tema kada u narednoj fazi budu razmatrane sektorske mere podrške. U vezi s tim, nema mesta sumnji da će se Ministarstvo kulture i informisanja maksimalno potruditi da samostalni umetnici u ovoj teškoj situaciji u kojoj se našao čitav svet ne budu zaobiđeni po pitanju pomoći - navodi se u saopštenju.

Glumac Lutkarskog napominje da je jedini odgovor iz Niša stigao od sekretarke za kulturu Aleksandre Radosavljević koja je obećala da će pokušati da im pomogne i da se priprema neko rešenje. Novinari Južnih vesti su kontaktirali sekretarku, poslali pitanja o problemima samostalnih umetnika i očekuju odgovore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    15:08 // 6. 5. 2020.

    Преквалификација, бате- за шнајдера, металоглодача, кувара....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: