Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 25. 9. 2014.

| Kultura

Horori i istorijske knjige omiljene najmlađima

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
biblioteka
Bogato ilustrovane enciklopedije čest izbor

Deca najčešće iznajmljuju dela mitske fantastike, knjige inspirisane istorijskim događajima i likovima i popularnu naučnu literaturu, kažu u niškoj dečijoj biblioteci.

Prema rečima Mire Cerović, rukovodioca Odeljenja knjige za decu Narodne biblioteke “Stevan Sremac”, izbor školaraca, osim lektire je sve popularnija stručna literatura iz svih naučnih oblasti.

Enciklopedije poput onih o ljudskom telu, svemiru, dinosaursima i fizici veoma su popularne. Deca vole i horore kao što je kolekcija “Vampirski dnevnici” i Gogoljev “Kralj duhova”,  a i dalje je popularan i “Hari Poter” - kaže Cerović.

dinosaurusi Dinosaurusi jedna od tema koja privlači najmlađe

Ona napominje da decu zanimaju i knjige inspirisane istorijskim događajima i ličnostima kao što su Aleksandar Veliki, Napoleon Bonaparta i Cezar.

Tinejdžeri vole ljubavne romane i dela Agate Kristi, a često se iznajmljuju i knjige Uroša Petrovića, dela iz kolekcije “Pet prijatelja”, kao i romane i priče Gradimira Stojkovića - kaže Cerović.

U fondu Odeljenja knjige za decu ima oko 35 hiljada knjiga - lektire, dečija beletristike, kolekcije stripova, slikovnica i popularne naučne literature.

Besplatno članstvo za prvake i predškolce

Predškolci i učenici prvog razreda osnovne škole mogu besplatno postati članovi Odeljenja knjige za decu niške biblioteke.

Obišli smo oko 15 škola sa područja Niša i ostavili pristupnice, a kako bi deca postala članovi, potrebno je da roditelji popune svoje podatke i donesu pristupnicu u naše prostorije - kaže Cerović.

Godišnja članarina za decu koja su 2. razred i starija iznosi 300 dinara. Niška dečija biblioteka ima preko 6 hiljada članova, a od početka 2014. godine upisano je i članstvo obnovilo oko 1.000 dece.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    08:44 // 26. 9. 2014.

    Vampirski dnevnici, sumrak saga, ... to nisu horori vec pateticni ljubavni romani za tinejdzerke koje se pale na muskarce koji se sminkaju. Horor je Stiven King, Klajv Barker... a ne ovo.

  • vojo

    21:53 // 25. 9. 2014.

    EVO ODLICNE ISTORIJSKE KNJIGE KOJA SE BAVI SRPSKOM ISTORIJOM, PROCITAO SAM JE U DAHU, ODLICNA JE
    http://srpskaistorija.wordpress.com/српска-историја-аутор-ђорђе-бојанић/

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: