Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 18. 12. 2012.

| Kultura

I Aleksinac slavi Cara Konstantina

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
Car Konstantin

U Aleksincu će početkom 2013. godine biti objavljena knjiga "Slavske pesme svetitelja i mučenika" posvećena Caru Konstantinu. 

Kako je najavljeno, za neke od ovih pesama biće komponovana i muzika.

U ovoj knjizi autor Dragiša Marković ispevao je pesme o srpskim svetiteljima za horsko izvođenje. Prema rečima ovog književnika iz Žitkovca, pesma koja nosi ovu knjigu je "Himna Caru Konstantinu".

- Ideja je bila da se knjiga pojavi u godini jubileja Konstantina i da se ukaže poštovanje svim srpskim svecima - kaže Marković.

Muziku za ovu pesmu komponuje Marko Aleksić, Aleksinčanin koji je trenutno na doktorskim studijama na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Aleksić vodi i hor "Car Konstantin".

- Svaka pesma određena je metričkim sistemom, a to znači da može skladno horski da se peva i da se komponuje muzika za nju. Do sada je Rade Đurđević komponovao muziku za pesmu "Zavet Svetog Save", a Aleksić završava drugu pesmu - objašnjava Marković.

Recezenti knjige su Nikola Bakić, teolog i Dragan Milojković, filozof iz Aleksinca, a knjigu će objaviti izdavačka kuća "Sveti Sava" iz Beograda.

Marković je bivši profesor Pedagoške akademije "Dušan Trivunac", a takođeje i član udruženja književnika Srbije. Do sada je objavio 4 knjige, a njegove pesme i kratke priče su zastupljene u preko 15 stučnih radova objavljenih u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Buda ilic

    22:55 // 20. 12. 2012.

    Izuzetan pesnik i knjizevnik Dragisa Markovic ovim delom je uvelicao dan i godisnjicu Milanskog edikda sa prelepom posvetom caru Kostantinu,uprilicenim izvodjenjem horske pesme
    knjizevnika gdin-a D.Markovica.

  • NOVICA JOVIC VLASOTINCE

    23:43 // 19. 12. 2012.

    Ovo je izuzetna ideja da jedan srpski pesnik celu knjigu posveti velikom jubileju hiladu sedamsto godina Mlanskog edikta car Konstantin.Cekam izvodjenje himne cara Konstantina 3 jula 2013g.u Nisu.
    Mislim da ce hor iz Beograda pod vodjstvom Mg.Marka Aleksica uspesno odraditi dela Dragise Markovica.
    Inace Dragisa Markovic je poznat po osvajanju druge nagrade na pesme o vinu na Vinskom balu u Vlasotincu 2008g.

  • Simonovic Nikola

    07:38 // 19. 12. 2012.

    Svaka cast profesoru Dragisi, uvek je bio lukav profa, sad ukapirao da ide Milanski edikt pa bas tad tempirao izdavanje knjige.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: