Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 26. 11. 2018.

| Kultura

I niško pozorište se pridružilo protestu zbog zabrane Trifunovića u Aleksincu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
np aleksinac
Izrazili solidarnost; Foto: printscreen

Nakon što su odigrali predstavu “U čije ime” na aleksinačkom pozorišnom festivalu, glumci niškog Narodnog pozorišta upitali su zašto se i u čije ime u 21. veku zabranjuje jedan glumac. Ovaj mini-protest zbog zabrane Sergeja Trifunovića u Aleksincu, niški glumci začinili su Šekspirovim anti-tiranskim stihovima.

Ni četvrto veče aleksinačkog festivala koji je postao nacionalna tema, nije prošao bez nezadovoljstva i solidarnosti glumaca sa “prognanim” Sergejem Trifunovićem. Prethodnih večeri, Trifunović je proglašavan od kolega iz beogradskog Narodnog pozorišta "moralnim pobednikom festivala", a i pozdravljan ovacijama i "oštrim porukama politikantima" od ekipe komada Jami distrikt.

Niški glumci pridružili su se beogradskim kolegama u protestu nešto diskretnije. Glumac Aleksandar Mihailović je posle izvođenja predstave U čije ime, koja govori o stradanju glumaca, postavio publici i javnosti jednostavno pitanje.

Sada na početku 21. veka, u čije ime neko zabranjuje jednog glumca? U ovom slučaju u ime svih Aleksinčana. Pošto u naše ime sigurno nije, red je da mi kažemo nešto, a ne da drugi govore u naše ime - rekao je Mihajlović.

I rekli su, svi zajedno na sceni, kroz prilagođene stihove pesme “Ti se ne boj više” Vilijama Šekspira, koja je i deo komada “U čije ime”.

Ne bojimo se više silničke obesti, ne može nam ništa ni tiranska vlast. Ne brinem se šta ću obući i jesti, meni su sad isti i trska i hrast. Svi učeni i moćni u neki će mah krenuti za nama i dospeti u prah - rekli su uglas glumci.

Podsetimo, organizacija aleksinačkog festivala ove godine pretvorila se u svojevrsni “teatar apsurda”, posle otkazivanja mesecima najavljivane predstave Utopljena duša Beogradskog dramskog pozorišta, u kojoj glumi Sergej Trifunović.

Publika je vraćala karte, umetnici nagrade, javnost je negodovala, a prve festivalske večeri se niko od glumaca BDP nije pojavio na sceni, osim upravnika tog pozorišta Slobodana Ćustića, koji je glumio sam sa niškim amaterskim glumcem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    05:09 // 27. 11. 2018.

    Nije im lose,ne prekrsuju se mnogo,budzetska plata prima se na vreme,Lambrozo operisan od kulture i umetnosti,al ih ne dira za nerad i zato su -"diskretni"!

  • Mare

    00:42 // 27. 11. 2018.

    A Toma i Boba Trifunovic sve vreme na festivalu. Gledaju sve predstave, ruckaju sa Grujicom i uzivaju. Ako ne verujete vidite na fejsu.
    Al nije ni bitno jer vi ovaj komentar ne smete da objavite

  • Strasni Gruja

    15:01 // 26. 11. 2018.

    Bio jednom jedan Gruja...
    Kakav Gruja?
    Crni Gruja,
    nekulturan i sav jadan
    mali Muja

    Ne pitajte sta je hteo?
    Taj je hteo Festval ceo!
    I Segeja jedan deo:p
    Strasno,strasno...

    Sve dok ga jednog dana
    ne izbisase partijski drugari,
    jadan,jadan,
    Mujica mali

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: