Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:51, 17. 7. 2015.

| Kultura

Iako joj je zaveštana, Biblioteka još bez Jeronimove kuće

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
kuca vladike jeronima
Kuća vladike u samom centru grada ostavljena u amanet Biblioteci; foto: JV

Šezdesetšest godina nakon što su joj nacionalizacijom oduzeti plac i zgrade, koje joj je testamentom 1894. godine ostavio vladika Jeronim, niška Narodna bilioteka “Stevan Sremac” još se bori da ovu zadužbinu povrati.

Plac od blizu 1.000 metara kvadratnih i kuću u nekadašnjoj Dvorskoj, sadašnjoj Jeronimovoj  ulici broj 1, niški episkop Jeronim zaveštao je Narodnoj biblioteci sa željom da ona bude osnovana.

Sve stvari, novac, kuća, kao mebl novi sa velikim ormanom i ormančićem za pisma, sa dva velika ogledala, minderlukom, crnim kabinetom, kredencom, astalima i pokrivačima pripada Narodnoj biblioteci, kao i gvozdena umivaonica sa gvozdenim stolom - napisao je vladika u svom testamentu.

odlukaiz1903 Rešenje Prvostepenog suda niškog da se kuće i plac daju Biblioteci; foto: JVKako je episkop niški ostavio deo svoje imovine i novca i drugima, nakon imovinsko-pravnih sporova 1903. godine Sud donosi rešenje da se obe kuće i dvorište ustupe “za cilj obrazovanja Narodne biblioteke”. Godinu dana kasnije u njegovoj kući se otvara Prva javna biblioteka u Nišu.

Direktorka Biblioteke “Stevan Sremac” Sonja Šuković objašnjava da je u zadužbini vladike Jeronima biblioteka radila do 1948. godine kada je poplavljena.

Poplavljeno je preko 2.000 knjiga, a zgrada je pretrpela velika oštećenja, pa je biblioteka morala da se privremeno preseli. Međutim, to privremeno traje više od 60 godina - kaže Šukovićeva.


presuda1994 Sud presudio 1994. godine u korist niške biblioteke; foto: JVPorodice u zadužbinu došle nacionalizacijom

I dok je, silom prilika, biblioteka bila izmeštena iz Jeronimove ulice, krenula je nacionalizacija. Komunistička vlast je 1949. godine uselila 7 porodica u prostor zadudžbine.

Tek 1994. godine Biblioteka je tužila državu i Grad Niš da je potpuno bespravno vlasništvo Biblioteke dato ljudima na korišćenje. Iste godine doneta je presuda kojom se utvrđuje pravo svojine Narodne biblioteke nad zgradama u Jeronimovoj 1 - objašnjava Šukovićeva.

Na osnovu te presude Skupština Grada Niša donela je odluku o izuzimanju od otkupa stanovova, što praktično znači da je taj prostor nemoguće kupiti.

Porodice koje su tu useljene imale su pravni osnov za to, odnosno ugovore o korišćenju, ali im je ugovore dao Grad koji nije vlasnik tog prostora, već je Biblioteka vlasnik, tako da ti ugovori nisu valjani - ističe direktora niške Biblioteke.


Uskoro tužbe za iseljenje

Direktorka Sonja Šuković ističe da problem sa porodicama koje žive u zgradama koje je vladika ostavio Biblioteci ne može da se reši dok ih Grad ne iseli i ne obezbedi im adekvatan prostor. kuca-vladike-jeronima8 Zgrada velikog kulturnog značaja oronula; foto: JV

Niko od ranijih direktora nije želeo da pusti tužbe za iseljenje tih porodica, ja ću to učiniti jer to shvatam kao zakonsku obavezu - najavljuje Šukovićeva.

Kaže, ne zna kako će to dalje teći, pošto to zavisi od suda, ali napominje da je važno krenuti u “rasplitanje te dugogodišnje pravne zavrzlame”.

Pored toga, u toku je i 5 sudskih sporova u kojima te porodice tuže Biblioteku i žele da otkupe stanove, bez obrzira na odluku Skupštine da su oni izuzeti od otkupa. Nijedan od tih sporova nije dobio svoj epilog.


Zgradi preti urušavanje

Kao Prva javna biblioteka u Nišu, zgrada koju je zaveštao vladika Jeronim proglašena je 1994. godine odlukom Vlade za spomenik kulture.

Ona zaslužuje zaštitu na najvećem nivou. Nažalost, zgrada je oronula i srušiće se ukoliko se vrlo brzo ne preduzmu neki konkretni koraci - upozorava direktorka niške biblioteke.

kuca-vladike-jeronima7 Sudski sporovi nikako da se razreše; foto: JVNajavljuje da će, kada im bude vraćena kuća, tražiti podršku Ministarstva kulture za obnovu i adaptaciju.

Plan je, kaže direktorka, da se u zadužbinu preseli Zavičajno odeljenje koje sakuplja knjige i monografije o Nišu, kao i dela niških autora, kao i da taj prostor bude iskorišćen za spomen-sobu Stevana Sremca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • UZ MALO LOGIKE N.S.

    15:20 // 18. 7. 2015.

    Oficirski dom i kuću Vladike treba dati muzeju, koji ima biblioteku i zaostavštinu S. Sremaca i B. Miljkovića. Na ovaj način bi se potrebe Grada i muzeja najbolje rešile.

  • аутистично до циља!

    05:51 // 18. 7. 2015.

    Породице које су ту усељене имале су правни основ за то, али им је угивире дао Град. А чија је библиотека, ко ју је основао? Тај исти Град и ком. власт. Одакле им простор у коме раде, да ли су га купили или наследили? Како нам кад одговара!

  • нишлија

    13:09 // 17. 7. 2015.

    Најзад да неко покаже интересовање да се реши вишедеценијски проблем.Подршка директорки.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: