Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 21. 2. 2014.

| Kultura

Ijoka na Nišvilu

Autor:A. M.Izvor:Južne vesti
ijoka
Zvezda Afro-američke muzike dolazi u Niš

Američka pevačica nigerisjkog porekla Ijoka Okoavo, koju mnogi proglašavaju naslednicom Ejmi Vajnhaus i sledbenciom Nine Simon, Šade i Laurin Hil, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu.

Osim što je, kako navode organizatori festivala, za relativno kratko vreme postigla ogroman uspeh svojim albumima, Ijoka je nagrađivana i kao pesnikinja, a cenjena kao aktivistkinja za ljudska prava i predavač vokalne tehnike i improvizacije.

Ijoka je rođena u Bostonu. Karijeru je započela u grupi “The Rock by Funk Tribe” u kojoj su njeni stihovi već tada pronašli put do publike kroz muzičku fuziju džeza, bluza, fanka i gospela. Prvi solo album “Black and Blues” iz 2004. godine, baziran je na njenoj istoimenoj poemi, kao i “Hum The Bass Line” iz 2007, a naredne godine objavlila je živi album snimljen na Havajima.

2008. godine pozvana je da učestvuje na kompilaciji “In the Name of Love: Africa Celebrates U2” – albumu obrada pesama sastava "U2" na kojem su se pojavili skoro svi značajni afrički muzičari, izvevši upečatljivu verziju pesme “Desire“.

Nakon odluke da donekle transformiše zvuk, ali i autorski pristup, stvarajući pesme u tradicionalnijoj formi, 2010. godine objavljuje treći studijski album “Say Yes“ sa kojeg se kao veliki hitovi izdvajaju već pomenuta “Simply Falling” i “The Yellow Brick Road Song“ koja je predstavljena u HBO seriji "How To Make It In America" i koja je posle toga korišćena kao glavna muzička tema popularne serije “Fairly legal”.

Njen nastup najavljen je za poslednje veče festivala, nedelju, 17. avgust. 

Iyeoka - "Simply Falling"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • stiv

    18:35 // 21. 2. 2014.

    ne mogu da verujem!! nisvil nastavlja tradiciju da svake godine dovede po jednog izvodjaca kome samo ja na youtube-u napravim milion pregleda :)

  • Aca

    13:45 // 21. 2. 2014.

    Lepo, još kad bi Ana Popović došla u Niš odnosno na Nišvil

    • mikan

      15:47 // 21. 2. 2014.

      eee da. Ma dobro ja sam iznenadjen i zbog Ijoke, mislim to je super

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: