Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 14. 3. 2014.

| Kultura

Ima para za film o Nišvilu, a ne i za Nišvil

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
Nisville-jazz-festival.jpg
Ministarstvo kulture odbilo finansiranje niškog džez festivala

Iako je Komisija Ministarstva kulture za muzičko stvaralaštvo odbila finansiranje “Nišvila” zbog sporne koncepcije, Komisija za informisanje istog Ministarstva odobrila je novac za film o tom festivalu.

Organizatori niškog džez festivala ističu da je paradoksalno da Ministarstvo sa 709.500 dinara finansira nezavisnu TV produkciju “Sinopsis” za dokumentarni film o Nišvilu kao najvećem kulturološkom brendu, dok samom festivalu ne da ni dinar.

-Ovaj kontradiktoran stav Ministarstva kulture je svojevrstan apsurd. Očigledno je da su članovi Komisije za informisanje bolje informisani o kvalitetu Nišvila - kaže direktor festivala Ivan Blagojević.

Inače, organizatori “Nišvila” su uputili otvoreno pismo Ministarstvu kulture u kome odgovaraju na obrazloženje Komisije za savremeno stvaralaštvo zašto ovaj festival nije prošao na konkursu. Direkcija festivala u pismu, navodi Ministarstvo, “nastavlja praksu skrivanja iza krajnje birokratskih i totalno proizvoljnih fraza i floskula”.

- Navod iz obrazloženja da „Nišvil nema čvrstu programsku koncepciju i ispravan tretman domaćih izvođača“ bi bio smešan da nije žalostan. Nišvil poslednjih desetak godina ima sasvim jasnu programsku koncepciju, a to je popularizacija džeza i srodnih muzičkih pravaca - stoji u pismu organizatora “Nišvila”.

Oni negiraju da imaju “neispravan tretman domaćih izvođača” i podsećaju da je na prošlogodišnjem festivalu u glavnim i pratećim programima “nastupilo preko 30 domaćih sastava, koliko tokom jedne kalendarske godine ukupno ne nastupi na svim ostalim džez festivalima u Srbiji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lola

    22:59 // 16. 3. 2014.

    Ako nije odobrio sredstva za Nisvil ne znaci da je Tasovac klovn. Itekako je on prosao dug put do univerziteta Cajkovski, opstao... On je preduzetnik u umetnosti, jasno mu je da Nisvil nije umetnost..

    • hedonist

      08:27 // 18. 3. 2014.

      @lola-izvinjavam se klovnovima,tasovac je nesto najgore sto nam se desilo u kulturi,jer s ponizenjem gleda na jug srbije.dzaba mu preduzetnistvo i konzervatorijum u moskvi,brine samo o bgd pasaluku!

  • Arhivar

    12:09 // 16. 3. 2014.

    U jeku borbe srpskog društva za opstanak u savremenom svetu,Tasovac i njegove komisije daju sredstva za svoje projekte i uskraćuju podršku najvećem jazz festivalu jugoistočne Evrope.Film je ok, ali...

  • Milena Maricic

    16:10 // 15. 3. 2014.

    Zar je moguce da ima samo dva komentara ?

    Nislije toliko nezainteresovani ?

    Ili se moderatori boje necega ili nekoga, pa ne smeju da pustaju koentare, a ?! Ako je tako necu vam zameriti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: