Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:54, 23. 1. 2024.

| Kultura

Inspiraciju za novi roman "Veštice iz Ilinaca" Sonja Atanasijević našla u rodnom Lebanu

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Vestice naslovna strana (1)
foto: S. A./ Naslovna strana romana

Roman “Veštice iz Ilinaca” delo je književnice Sonje Atanasijević, rođene Lebančanke koja decenijama živi u Beogradu, ali ističe da joj je veza sa rodnim krajem neizbrisiva i da ga često pominje u svojim romanima. Glavna ideja romana je Šekspirova misao - da je svet velika pozornica na kojoj svako ostvaruje svoju ulogu.

"Veštice iz Ilinaca" čitaocima otkrivaju još jedan od mogućih svetova, viđen očima žene, novinarke i književnice. Pripovedajući o sebi i ljudima iz svog okruženja, bliskim, poznatim ili nepoznatim, koje slučajno sreće na ulici ili na putovanjima, autorka jasno stavlja do znanja čitaocu kada se završava realnost, a kada počinje njena fikcija.

Svi događaji koji su ovde opisani su istiniti, bila sam njihov svedok ili učesnik, ali pošto nisam pisac koji se zadržava u okvirima realizma, vrlo često i u ovoj knjizi imam izlete u nadrealno ili grostesku, a u skladu s glavnom idejom romana – da je svet velika pozornica na kojoj samo ostvarujemo svoje uloge. Otud i podnaslov romana "Theatrum mundi" - objađnjava Antanasijević.

Iako već godinama živi i radi u Beogradu, izvor inspiracije crpi i iz detinjstva koje je provela na jugu Srbije, a koji je jedan od glavnih toponima ovog romana.

Ovo svakako nije moj jedini roman koji je delom posvećen jugu Srbije. I za nekoliko prethodnih romana inspiraciju sam pronalazila u sećanjima na svoje detinjstvo koje sam tu provela, što naravno nije ništa neobično. Kuda god da odemo, nosimo dete u sebi, jer to je period u kome smo saznavali i otkrivali svet, što je nepresušni izvor inspiracije - kaže autorka.

U romanu vođenom Šekspirovskom idejom sveta gde svako tumači svoju ulogu, urednik romana izdvaja ključna pitanja - Da li su baš sve uloge nametnute i da li postoji način da povećamo broj uloga koje biramo i stvaramo, na račun onih koje su nam dodeljene?

O autorki romana: 

Sonja Atanasijević rođena je 1962. godine i svoje detinjstvo provela je u Lebanu. 

Objavila je romane: Oni su ostali, Crveni krug, Bekstvo iz akvarijuma, Narandže za Božanu, Ko je ubio Alfija, Vazdušni ljudi, Velika laž, Spavaj, zveri moja i Veštice iz Ilinaca, kao i zbriku priča Krilata tuga.

Dobitnica je nagrade "Branko Ćopić" Srpske akademije nauka i umetnosti, i dva puta nagrade "Zlatni hit liber". Njene knjige bile su u užem izboru za brojne značajne nagrade poput NIN-ove, "Stevan Sremac", "Žensko pero", "Isidora Sekulić" i tako dalje. 

  Proza joj je zastupljena u nekoliko antologija i prevođena na francuski, engleski, bugarski, rumunski i makedonski jezik. Član je Srpskog književnog društva i član saradnik Matice srpske. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Posle 30 godina staža u Tanjugu, sada radi kao slobodna novinarka. 

Živi u Beogradu. 

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: