Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:06, 8. 11. 2018.

| Kultura

Interaktivna izložba o Velikom ratu u Gimnaziji "Stevan Sremac"

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Gimnazija
Najstarija niška gimnazija obeležava 140. godišnjicu; Foto: google maps

Zanimljivosti o učesnicima i događajima iz Prvog svetskog rata, upečatljivi momenti i činjenice, samo su neke od karakteristika interaktivne izložbe učenika i profesora istorije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ povodom završetka Prvog svetskog rata. Izložba je postavljena u holovima Gimnazije uoči obeležavanja velikog jubileja - 140 godina postojanja i rada škole, a svečano otvaranje je u petak 9. novembra.

Autorka izložbe je profesorica istorije Vera Dujaković, a u istraživanju i kreiranju izložbe, kako su saopštili iz Gimnazije, učestvovalo je 15 učenika trećeg razreda matematičkog smera kao i članovi istorijske sekcije.

Radio sam na prikupljanju zanimljivosti i ono što je meni najupečatljivije i što će mi sigurno ostati u sećanju jeste podatak da je najmlađi učesnik srpske vojske u Prvom svetskom ratu osmogodišnji dečak. Pronašli smo i fotografiju dečaka sa puškom u ruci, a ima još mnogo zanimljivih činjenica - rekao je učenik Mihajlo Vučković.

Na panoima će se, između ostalog, naći imena učenika Prve niške gimnazije, potomaka učesnika u Prvom svetskom ratu, a poseban deo posvećen je učenicima i profesorima koji su u Velikom ratu učestvovali.

Izložba će trajati do kraja godine, a postavljena je u holovima u prizemlju školske zgrade. Otvaranje je u petak u 14:30.


Najstarija niška gimnazija obeležava i jubilej

Ove godine Stevan Sremac obeležava 140 gdina postojanja. Manifestacije povodom jubileja uz Svečanu akademiju, kako najavljuju, trajaće od 19. do 23. novembra. Podsećaju da je Prva niška gimnazija najstarija gimnazija u Nišu, a je osnovana 27. septembra 1878. godine ukazom kneza Milana Obrenovića.

Svečana nedelja ili Dani Stevana Sremca počinju u ponedeljak 19. novembra tradicionalnim takmičenjem u besedništvu. Mladi govornici, inspirisani mislima Franca Kafke "Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti", doći će iz raznih škola Niša i okoline.

Proslava godišnjice, dodaju, nastaviće se narednog dana, kada je planirano umetničko veče Slam poetry, tokom koje će učenici škole govoriti stihove na raznim jezicima. Te večeri nastupiće i niških muzički sastav Bohemija, a veče će upotpuniti i plesači.

Ove godine povodom jubileja izlazimo van školske zgrade i planiramo druženje sa građanima na platou kod Sremčevog spomenika u Obrenovićevoj, a taj događaj nosi naziv "Slavimo slavu sa Sremcem i Kalčom". Nakog toga selimo se na Filozofski fakultet, jer su studenti i profesori fakulteta, sa kojima škola ima izuzetnu saradnju, organizovali Javni čas prevođenja u čast našeg jubileja – navode iz Gimnazije.

U nedelji jubileja održaće i Javni čas književnosti, a gost će biti književnik Miloš Petković bivši učenik gimnazije. Centralni događaj proslave biće Svečana akademija u petak, 23. novembra u Narodnom pozorištu uz predstavu Putujuće pozorište Šopalović.

U pripremi je, navode, i velika sveobuhvatna izložba 140 godina škole, koja će biti postavljena u holu Narodnog pozorišta u vreme svečane akademije, 23. novembra od 11 i 30. Plan je, dodaju, i da se obnovi književni klub.

Ideja je da se upravo ove godine obnovi književni klub Njegoš, čiji je član bio i veliki Branko Miljković, takođe nekadašnji đak najstarije niške gimnazije, a o čemu je upravo književnik Milenković i govorio – dodaju.

Tokom jubilarne nedelje, u ponedeljak i utorak, predviđeni su i sportski događaji – takmičenja u odbojci i ubacivanju trojki.

U planu je, kako najavljuju iz Gimnazije, i uređenje školskog dvorišta - obnavljanje zelenila i postavljanje sprava za vežbanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Empatija

    13:32 // 9. 11. 2018.

    Onda ide svecani mars do Cegra i nazad stopama nasih predaka da bolje shvatimo kroz sta su prosli.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: