Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

02:51, 12. 8. 2019.

| Kultura

Irska žurka uz Boba Geldofa i etno-rok za kraj jubilarnog "Nišvila"

Autor:J.AdamovićIzvor:Južne vesti
bob geldof
Bob Geldof oduševio publiku; foto: JV / Vanja Keser

Najveći humanitarac među muzičarima Bob Geldof ispunio je obećanje i u Nišu napravio irsku žurku i oduševio publiku na zatvaranju jubilarnog, 25. Nišvila. Direktor festivala Ivan Blagojević je najavio da će mu ponuditi da organizuju "Džez Live Aid". Fuzija etno-roka, čuvenog makedonskog muzičara Vlatka Stefanovskog, čula se za kraj ovogodišnjeg niškog džez festivala.

VAK_5449 foto: JV / Vanja Keser

Prvi put je publika u Srbiji mogla da čuje čuvenog Boba Geldofa i to baš u Nišu. Kako je rekao direktor festivala Ivan Blagojević 3 godine su pokušavali da ga dovedu u Tvrđavu, a uspeli su baš na 25-godišnjicu.

Geldof je poznat po tome što je učinio jednu od najhumanijih stvari u istoriji, organizujući "Live Aid" 1985. godine, a Blagojević je najavio da će razgovarati sa njim o sličnom događaju koji će se bazirati na džezu.

VAK_5332 foto: JV / Vanja Keser

Iako je prvi put u Nišu, a let mu je kasnio i stigao je samo par sati pred koncert, Geldof kaže da je vredelo.

Vredelo je višečasovno kašnjenje leta i višečasovna vožnja. Nišvil mi nije nepoznat, nastupao sam na džez festivalu u Študgartu i tada čuo za vaš festival. Ne mogu da zamislim ništa gore od fuzije džeza i irske muzike, jer je ona vrlo stara i primitivna, a džez i u najprimitivnijoj formi elegantan. Zbog vrućine, dugog puta i zatvaranja festivala, za kraj ćemo se zabaviti i biće to irska žurka - poručio je Geldof.

Ispunio je obećanje i više od sat vremena svoju emociju i muziku delio sa publikom, koja ga je više puta "prekidala" aplauzima, a vrelo letnje veče Geldof je uspeo da "užari".

VAK_5477 foto: JV / Vanja Keser

To nije bio kraj ovogodišnjeg Nišvila, jer je publika sačekala da čuje i čuvenog makedonskog virtuoza na gitari Vlatka Stefanovskog. Iako je rekao da ne voli da nastupa posle ponoći, zbog niške publike to je učinio i sa svojim triom, uz zvuke etno-roka, "spustio zavesu" ovogodišnjeg jubilarnog festivala.

VAK_7134 foto: JV / Vanja Keser

Na glavnoj bini na zatvaranju bilo je i džeza. 4. veče Nišvila otvorio je bugarski Acoustic Version, potom je nastupao muzičar Ratko Zjača sa bendom Nocturnal Four, a zatim i Piter Erskin uz Dejvida Libmansa, Johanesa Veidenmulera i Kenny Werner Quartet.

I ljubitelji hip-hopa su imali šta da čuju na novoj Nišvilovoj bini, a najveću pažnju publike izazvao je Marko Šelić Marčelo, koji je najavio da priprema novi album Nojeva varka koji bi trebalo da objavi na proleće. Premijerno je pred niškom publikom izveo prvu strofu prve pesme na albumu Udahni.

I ovogodišnji Nišvil završen je uz di-džejeve koji su do ranih jutarnjih sati zabavljali i terali publiku na igru na Midnight jazzdance bini.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ceda

    15:00 // 13. 8. 2019.

    Koliko god zeleli da bude prvi put u Srbiji bas u Nisu, ipak je Bob Geldof vec svirao u Srbiji i to u sklopu Beogreadskog maratona 1998. Sigurno je ovaj nastup mnogo bitniji jer je deo festivala muzike a ne prateci program nekog spoerrtskog dogadjaja ali bi novinari ipak morali malo bolje da istraze sta je i kad bilo.

  • Sladjana

    08:02 // 13. 8. 2019.

    Festival po kome je Niš poznat u svetu! Zlobnici mogu samo da galame, ali, Niš je svoje mesto u muzičkom svetu zaslužio i održava ga kvalitetom, kulturom i pre svega gostoprimljivošću. Bravo nišlije, bravo svima koji su na bilo koji način uključeni u organizaciju ovog VELELEPNOG festivala! Pokazali ste da u ovoj bari od zemlje, još ima onih koji znaju šta je kultura!!!

    • hm

      11:25 // 13. 8. 2019.

      Niko kritiku ne shvata kao dobru stvar. Ko kritikuje odmah je zlobnik, malogradjanin, .... A kritika, ako je opravdana, moze samo pomoci. Ako nije opravdana treba je opovrgnuti ali argumenitma a ne etiketiranjem.

  • Lidija

    15:27 // 12. 8. 2019.

    Bilo je prelepo možete da pričate i pišete šta hoćete ali nastup ovog velikog muzičara je bio ekskluziva i nešto najsimpatičnije što sam videla!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: