Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 11. 6. 2013.

| Kultura

Išaran spomenik na Čegru

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Telegraf
cegar-grafit.jpg
foto: telegraf.rs

U noći između subote i nedelje nepoznati počinioci išarali su grafitima spomenik posvećen Stevanu Sinđeliću i njegovim saborcima.

Na samom spomeniku ispisana su velika slova N.K. dok je na prilaznom putu i stazi sprejem napisano “1970” i “Kartel 1970”.

Za sada se ne zna ko je oskrnavio spomenik posvećen poginulim junacima na Čegru tokom Prvog srpskog ustanka, a iz Koalicije za Niš podsećaju da je sve to moglo da se spreči.

cegar foto: telegraf.rs- Ovaj događaj je povod da se podsetimo ostrašćene kampanje, vođene pre godinu dana, kojom je osporen projekat izgradnje Spomen-kuće na Čegru. Ideja da se, uz finansijsku pomoć Turske, organizuje čuvarska služba i izradi stalna postavka, kojom bi se dostojno čuvalo sećanje na slavnu prošlost Niša i Srbije. Nosioci aktuelne vlasti u Nišu bili su predvodnici ove neprincipijelne kampanje, kojom su projekat i njegove autore proglasili veleizdajnicima, nepatriotama i zločincima - stoji u saopštenju niške koalicije.

Goran Radosavljević iz Zavoda za zaštitu spomenika oštro osuđuje ovaj vandalski čin, jer kako kaže, spomenik na Čegru je prvi spomenik izgrađen nakon oslobođenja Niša 1878. godine.

- Nadamo se da se ovako nešto neće ponoviti i svi moramo da radimo na tome. Što se tiče uklanjanja Zavod za zaštitu spomenika će izdati mere tehničke zaštite za uklanjanje ovih grafita i to u najkraćem roku i ja mislim da će istog dana to moći da se konkretno i odradi - rekao je Radosavljević

Podsetimo, do nedavno je farbom bio preliven spomenik Šabanu Barjamoviću, a grafita je bilo na Bubnju, kao i na spomeniku Milanu Obrenoviću u Tvrđavi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • пеђа поповић

    16:35 // 12. 6. 2013.

    Можда се не зна ко је по имену и презимену, али Карте (нишки) и 1970 говоре да се ради о партизановцима...

  • mika

    22:21 // 11. 6. 2013.

    pohapsite bagru, sredstva za ciscenje u ruke pa da obrisu brljotine

  • Viši kustos Narodnog muzeja Niš

    20:03 // 11. 6. 2013.

    Koalicija za Niš (odbegla iz DS) laički posmatra problem, kao nekada vlast. Problem je sistemski, gde se spomenik u muzeološke svrhe koristi, kao nigde u svetu. "Kustos" Selko javno vredja struku itd.

    • НИШКИ

      23:22 // 12. 6. 2013.

      Да није Селка,ко би туристима нешто и рекао о споменику који је "под заштитом државе".Видимо како држава тај и многе друге споменике штити. Стручњацима из Нар. музеја нико не брани да раде свој посао.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: