Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 5. 6. 2023.

| Kultura

Ispovesti radnika o uslovima u fabrikama i radničke pelene na izložbi u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Izložba pelene (3)
Ironični apel Nikole Markovića na dostojanstvo; foto: Nikola Marković

Video-rad Nikole Markovića (Ne)zvanična verzija sadrži anonimne ispovesti radnika o uslovima rada u fabrikama, a u sklopu nje je napravljena i postavka Uputstvo za upotrebu, a biće predstavljen i ekskluzivni model radničke pelene za odrasle "Prol et". Sve ovo će će biti prikazano na izložbi od utorak, 6. juna od 19 sati u niškoj galeriji Art 55.

Izložba pelene (4) Ta vrsta ljudskih prava, izgleda, nikog preterano ne zanima, tvrdi autor; foto: Nikola Marković Organizatori postavke navode da će na izložbi biti prikazni poznati problemi o kojima se ne govori, te navode da autor Nikola Marković kao najdrastičniji primer dehumanizacije uzima “preporuku” da radnici, kako ne bi gubili dragoceno vreme za proizvodnju čestim odlascima u toalet, nose pelene za odrasle.

Prividno izlazeći u susret zahtevima eksploatatora, želeći da javno dostupnim učini ono o čemu radnici isključivo nezvanično govore, Marković je brendirao ekskluzivni model radničke pelene za odrasle „Prol et“. Pelene su dizajnirane u ‘unisex’ varijanti, s priloženim uputstvom za upotrebu u situaciji „Dok radnici mogu da stoje“ kao i verziji „Kad radnici ne mogu više da stoje“, štampanim, uz srpski i na kineski, korejski, ruski, italijanski, turski i nemački jezik, kao službenim jezicima zemalja iz kojih dolaze strani investitori - navode organizatori.

Izložba pelene (2) "Za razliku od drugih ljudski prava, ne finansira projektno" foto: Nikola Marković Nikola Marković kaže da ciklus radova Uputstvo za upotrebu u fokus stavlja pitanja iz domena “(z)gaženog dostojanstva”, kako ličnog, tako i kolektivnog, pa i nacionalnog.

Autor takođe naglašava da autentičnim izjavama radnika, video rad nastoji da locira, specifikuje i objasni okolnosti koje su odredile i uslovile.

Radnik je ovde u stvari samo šraf. Besplatni i lako zamenljivi deo proizvodnje, koji je dobar samo dok radi bez greške. Gazdi je žalije kada mu crkne mašina, nego kada pogine radnik. Radnika besplatno zameni drugim, a nova mašina ga košta - navode radnici u videu.

Naglašenom grotesknošću navedenih prizora, organizatori navode da se autor obraća samim radnicima, njihovim poslodavcima ali i široj društvenoj zajednici koja „gleda svoja posla”.

Postavka je ironična, u nekim segmentima čak se primećuje i cinični idealizam. Iskreno, pripremajući poslednjih godinu dana ovu postavku, primećujem dosta rezervisan stav po pitanju ove teme, svega nekoliko ljudi iz struke je to podržalo. S obzirom na tematiku i način na koji je postavka uređena, očekujem da će biti ignorisana, ali to je bila moja potreba da uradim nešto na ovu temu - navodi Nikola Marković.

Izložba pelene (1) Video animacija koja će biti na izložbi; foto: Nikola Marković Kao prilično usamljen primer bavljenja ovom temom, u zemlji gde kultura pamćenja u sebi po pravilu sadrži i element katastrofe zaborava i svest o tome kako snove o jednakosti, slobodi, solidarnosti, bratstvu ovde danas malo ko sanja, kažu organizatori i dodaju da izložbu Uputstvo za upotrebu umetnika Nikole Markovića možemo posmatrati, i kao svojevrstan apel i poziv na dostojanstvo.

Izložba pelene Video animacija - pelene za odrasle kao ljuljaška; foto: Nikola Marković Markovićev projekat sastoji se iz serije od 20 slika, rađenih u tehnici akrilik na platnu, kao i iz serije crteža, rađenih u tehnici ugljen i pastel na papiru. Integralni deo ovih slika i crteža predstavlja i prateći tekst, koji se lepi direktno na zid. Ceo projekat uključuje još i objekat, instalaciju, video rad i video animaciju.

Postavka će u Nišu biti dostupna posetiocima do utorka, 20. juna, dok će u avgustu biti izložena u Leskovcu i potom u Novom Sadu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Poljoprivrednik

    10:59 // 7. 6. 2023.

    O cemu vi pisete. Apsolutno nije ovako, nisu problem stranci, svakako bi dosli, problem smo mi jer smo spremni sve da uradimo da se uslihtamo nekom sefu.

  • Dubioza

    08:05 // 6. 6. 2023.

    Tako to radi ekonomski tigar u zlatno doba!

  • Var tehnolog

    19:56 // 5. 6. 2023.

    Nadam se da je ,uvazeni, Nikola obelodanio i musku i zensku liniju pelena ,pa i unisex ! Normalno, nisu samo krivi oni, koji ti nude da se moralno srozas, vec si i sam kriv, da za bedne pare ,unizis sebe ! Oce li biti reprize video rada, s obzirom da nismo svi u mogucnosti,zbog posla, da prisustvujemo projekciji ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: