Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 7. 9. 2023.

| Kultura

Istorija Drugog balkanskog rata na izložbi u Prokuplju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
muzej prokuplje
Izložba se otvara u prokupačkom Muzeju; Foto: Lj. M.

Oko 40 dokumenata i preko 100 fotografija sadrži postavka posvećena Drugom balkanskom ratu koja će biti otvorena u prokupačkom Muzeju u petak 8. septembra od 19 sati. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

Na panoima su između ostalog prikazani ključni momenti iz Drugog balkanskog rata, kao što je Bitka na Bregalnici, gde se prvi put pominje čuveni Gvozdeni puk, koji su mahom činili ljudi iz Topličkog i Jablaničkog okruga.

Izložbom ,,Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima” obeležava se 110. godišnjica Drugog balkanskog rata i Bregalničke bitke, najvažnije ratne operacije u njemu. Autor izložbe je prof. dr Dejan Antić, istoričar i profesor Filozofskog fakulteta u Nišu - kažu u prokupačkom Muzeju.

Naglašavaju da su Balkanski ratovi prva velika pobeda srpskog jedinstva, a izložba je pokušaj da se odužimo precima na skroman način i negujemo kulturu sećanja na nastradale junake, ali i mladim naraštajima govorimo koliko je sloboda skupo plaćena i koliko mora da se čuva.


Rat koji je trajao mesec dana uvertira pred Prvi svetski rat

Inače, Drugi balkanski rat jedan od odbrambenih ratova koje je srpska vojska vodila u prošlom veku i u kome je pobedila, trajao je mesec dana, a počeo je u noći između 29. i 30. juna 1913. godine napadom Bugarske na srpsku vojsku.

Napad je počeo na reci Bregalnici, a bitka koja je započela tada u istoriju je ušla pod nazivom Bregalnička bitka i trajala je od 30. juna do 9. jula.

Pošto je na Bregalnici otpor srpske 1. i 3. armije bio uspešan, usledio je protivnapad srpske 1. armije. Shvativši da je iznenadni napad doživeo fijasko bugarski zvaničnici pokušali su da izdejstvuju diplomatsko posredovanje, što je sa srpske strane odbačeno, pa se opšti napad srpskih trupa i odlučna pobeda u Boju na Bregalnici dogodio se 9. jula.

Mirovni ugovor je potpisan 10. avgusta u Bukureštu, ali će Srbija već naredne 1914., napadom Austrougarske, a 1915. ponovo i Bugarske, biti uvučena u Prvi svetski rat iz koga će i pored velikih gubitaka, izaći kao pobednik 1918. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: