Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 14. 12. 2018.

| Kultura

Istorijski dokumentarac niškog reditelja na festivalu u Stokholmu

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Niški dokumentarac
Film priznatog niškog dokumentariste na festivalu u švedskoj prestonici; foto: detalj iz filma

Dokumentarni film Kraljevski top – istorija srpske krune, niškog reditelja Velimira Stojanovića i scenariste Dragana Markovića, biće prikazan u zvaničnoj selekciji sedmog po redu BaNeFF doc.short festivala u Stokholmu.

Kako objašnjavaju, radi se o festivalu posvećenom novom balkanskom filmu na kojem će biti prikazana i ostvarenja iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Srbije, Grčke, Poljske i Ukrajine. Film će biti prikazan drugog festivalskog dana - 20. decembra u bioskopskoj sali ABF u švedskoj prestonici.

Film, prema rečima autora, govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog srpskog ustanka.

Snimljen je povodom 200 godina od Karađorđeve smrti - navodi reditelj.

Pričajući o istoriji krune kralja Petra Prvog Karađorđevića, ovo ostvarenje, dodaje reditelj Velimir Stojanović, objašnjava značaj očuvanja ovog znamenja kao simbola slobode i državnosti srpskog naroda.

Kraljevski top je, navodi, do sada prikazan u više od 50 gradova Srbije, kao i u Temišvaru, Sarajevu i Rijeci. Nagrađen je prvom nagradom na festivalu Zlatna buklija u Velikoj plani 2017, kao i nagradom publike na Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru.

Stojanović dodaje i da će gosti ovogodišnjeg BaNeFF doc.short biti reditelji Olha Lazebnik iz Ukrajine, čiji film govori o bombardovanju SRJ 1999, kao i kolege iz Srbije Aleksandar Reljić sa filmom Unuk i Miloš Škundrić sa filmom Dugo putovanje u rat.

Inače, reditelj filma je poznati niški dokumentarista, iza koga stoje takođe nagrađivana dokumentarna ostvarenja Mi plačemo iza tamnih naočara iz 2012. godine i Vojna pravna služba kroz istoriju iz 2014.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Natali

    20:44 // 14. 12. 2018.

    Šteta što su dobili termin u sred belog dana kada svi rade a istovremeno mnoge porodice slave Sv. Nikolu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: