Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 4. 9. 2019.

| Kultura

Italijanski trubač i bugarski dirigent otvaraju sezonu Niškog simfonijskog orkestra

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
simfonijski
Počinje koncertna sezona; foto: JV/V. Milić

Uz poruku da muzika inspiriše počeće ovogodišnja koncertna sezona u Niškom simfonijskom orkestru, u četvrtak, 5. septembra. Nastup jednog od najistaknutijih dirigenata Bugarske Svilena Simeonova i italijanskog trubača Amika Padule Đulia, prema najavama organizatora, počeće u 20 sati.

Na programu premijernog koncerta u sali Simfonijskog biće melodije Arutiuniana i Rosinija, najavljuju organizatori, a dirigent je Svilen Simeonov, dobitnik više značajnih nagrada u Bugarskoj, od kojih i za visoka dostignuća u izvođačkim umetnostima.

Maestro Simeonov je šef-dirigent orkestra "Simfonijeta Sofija", sofijskog orkestra „Amadeus“ i Vidinskog državnog simfonijskog orkestra a gostujući je diregent Bečkog operetskog podijuma, kao i Teatro liriko d’Europa (od 2001. godine) i Štrausovog festivalskog orkestra (od 2007. sa Eurokoncertom i Promokoncertom) - kažu organizatori.

Za njega kažu i da je posvećeni pedagog, a često vodi kursece i master-klas seminare na festivalima širom sveta. Dirigovao je u mnogim zemljama širom Evrope, Azije i Amerike i nastupao u prestižnim koncertnim dvoranama.

Od 1994. godine, maestro Simeonov je muzički direktor i šef-dirigent sofijskog orkestra „Amadeus“ a 2001. godine postaje glavni dirigent Vidinskog državnog simfonijskog orkestra. Nakon što je, 2003. godine, maestro Simeonov angažovan kao šef-dirigent „Simfonijete Sofija“, ovaj ansambl postaje jedan od najtraženijih bugarskih orkestara - dodaju.

Solista na ovom koncertu biće trubač Amiko Padula Đulio iz Italije, koji je muzičke studije počeo sa 11 godina, a samo godinu dana kasnije počeo je da studira trubu na E.R. Duni di Matera gde je, pod vođstvom maestra Nikole Feri, diplomirao.

Sarađivao je i nastupao sa velikim majstorima dirigovanja kao što su: Aldo Ceccato, Gianluigi Gelmetti, Vaine Marshall, Carlo Rizzari, Oleg Caetani, Samuel Harding, Luigi Piovano, Giampaolo Pretto, Anton Shaburov, Francesco Paskualetti, Umberto Benedettiti Michegegeti , Aleksandar Janiczek, Michele Nitti, Carlo Ponti Jr, Itoh Sho Valter Sivilotti, Damiano Binetti, Domenico Longo, Grigor Palikarov - navode organizatori.

Tokom studija Italijan je svirao u različitim orkestrima, učestvovao je na majstorskim kursevima i seminarima širom sveta, a imao je priliku i da kontaktira sa slavnim imenima u muzici kao što su: Andrea Tofanelli, Gabriele Kacone, Nikola Santohiriko, Fabricio Boso, Andrea Lući. Kao solista se takmičio na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: