Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 5. 8. 2022.

| Kultura

Ivan Blagojević tvrdi da na “Nišvilu” nije nenamenski trošen novac i predlaže novu inspekciju

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
Nišvil
Blagojević postupak Grada smatra apsurdnim; foto: T. R.

Nakon što su iz Grada Niša saopštili da je Nišvil ove godine dobio manje novca jer nisu opravdali troškove za prošle dve, direktor festivala Ivan Blagojević tvrdi da su svi troškovi opravdani. Predlaže da budžetska inspekcija uradi novi nalaz ili da im se najpre isplati planiranih 30 miliona dinara, pa da ih Grad tuži i da sudbinu spornih 6 miliona odredi Sud.

Blagojević slučaj vidi kao apsurdan jer, kako kaže, Grad je najpre umanjio budžet festivala za 6 miliona dinara, a onda će tužiti organizatore za istih 6 miliona.

Imali smo dogovor sa Gradom da imamo 30 miliona, ali nam je odbijeno ovih 6 miliona na ime zahtava Uprave za kulturu, po sugestiji budžetske inspekcije. Mi smo u međuvremenu dobili opomenu pred utuženje Uprave za imovinu za tih 6 miliona, tako da dolazimo do apsurda - slučaja da nam je Grad umanjio 6 miliona, a tužiće nas za istih 6 miliona - žali se on.

Iz Grada su, inače, naveli da Nišvil nije opravdao oko 5,5 miliona dinara prošle i oko 877.000 dinara 2020. godine.

Nišvil Direktor tvrdi da nisu nenamenski trošili novac; foto: Arhiva festivala "Nišvil"Direktor festivala objašnjava da je za tih 877.000 dinara nalaz budžetske inspekcije pokazao da su neopravdano potrošena i da je Nišvil zbog toga podneo tužbu Upravnom sudu.

Po našem shvatanju i po izveštaju Saveta, i te kako smo opravdali ta sredstva. Ona se uglavnom odnose na prvi deo, na zvanični nalaz budžetske inspekcije o 870.000, koji smo osporili i uputili tužbu Upravnom sudu. Verujte mom 35-godišnjem iskustvu diplomiranog ekonomiste, koji se dosta razume u pravne poslove, da ćemo sigurno dobiti tu parnicu - kaže Blagojević.

Međutim, za 2021. godinu, odnosno navodno neopravdanih 5,5 miliona, Gradska uprava je, tvrdi on, usvojila izveštaj Saveta o pravdanju sredstava, ali je budžetska inspekcija to osporila i naložila da se organizatori tuže.

Ovako su, znajući da će izgubiti i tu drugu parnicu, pribegli tom rešenju da ne kontrolišu nas, nego Upravu za kulturu, odnosno društvene delatnosti - ističe Blagojević.

Predlaže da festival, ipak, dobije 30 umesto 24 miliona dinara, a da sudbinu spornih 6 miliona odredi Sud ili da inspekcija odradi novi nalaz.

To bi bilo najkorektnije, pravno gledano, da nam se isplati tih 30 miliona, kako je predviđeno i na osnovu čega smo projektovali naš budžet, a da se onda tužbom reši sudbina tih 6 miliona. Još ispravnije bilo bi kada bi budžetska inspekcija pristala da uradi novi nalaz za tu godinu i da onda mi imamo zakonsku mogućnost da Upravnom sudu pustimo tužbu i za taj drugi deo - navodi Blagojević.

Dodaje i da je novac trošen u interesu grada, da je festival doveo brojne turiste i samim tim novac u Niš.

Gipsy Kings-e smo zamenili u poslednji čas jer se razboleo frontmen i spasili festival skandala. To što smo pola novca platili iz gradskih sredstava, a pola iz svojih, budžetska nije prihvatila, već tražila da 100 odsto mi pokrivamo to jer smo mi usvojili promenu programa na Savetu. Savet je u izveštaju prihvatio promenu programa kao izraz više sile i ne vidim šta tu nije jasno - objašnjava Blagojević.

Podsetimo, nakon najave direktora festivala da se Nišvil od naredne godine možda neće održavati u Nišu zbog nedovoljno novca, iz Grada su odgovorili da organizatori prethodne dve godine nisu opravdali sav potrošen novac i da su im taj iznos umanjili ove godine, pa da zato umesto dogovorenih 30, dobijaju 24 miliona dinara.

Još je neizvesno da li će Nišvil zaista “još ovaj put” da bude održan u Nišu, a novinari i muzičari istakli su da bi njegov odlazak unazadio nišku kulturu, oduzeo gradu prepoznatljivost, a Nišlijama uskratio euforične avgustovske dane. I ugostitelji su poručili da bi imali velike gubitke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Peki

    22:28 // 6. 8. 2022.

    U ovom gradu nista sto vredi nemoze da opstane i svako ko vredi je otisao ako je mogao!

  • miki

    12:03 // 6. 8. 2022.

    Svako ko nesto dobro hoce da uradi dobice proporcionalno kazne, proganjanje i maltretiranje od ove vlasti. Nisu se ugradili, pa se onda na svaki moguci nacin gleda kako da crkne krava.

  • mj

    08:12 // 6. 8. 2022.

    Hoće da oteraju Blagojevića pa da onda neki zadrigli političar preuzme organizaciju i pretvori je u mega belmužijadu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: