Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 10. 11. 2016.

| Kultura

Ivan Redi hteo da pokloni knjige biblioteci, sprečila ga carina

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
Arhitekta Ivan Redi poklanja knjige Univerzitetskoj biblioteci
"Cilj mi je da podelim svoje znanje sa drugima"; foto: JV

Iako je arhitekta Ivan Redi nameravao da čitavu kućnu biblioteku, sa preko 3.000 naslova iz svog doma u Gracu, pokloni Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” u Nišu, u toj nameri je uspeo tek delimično. Dve trećine knjiga zbog birokratske procedure nije prošlo carinu.

Propisi su takvi, kaže Redi, da pri uvozu knjiga iz Austrije u Srbiju sve knjige moraju da se popišu, a pošto se radi o velikom broju naslova, tvrdi da je to gotovo nemoguć posao.

Kada bih uzeo da otpakujem sve kutije, pa da uzmem da popisujem sve knjige i onda da ih ponovo pakujem, ni 2 života mi ne bi bili dovoljna za to. Tu, prema mojoj proceni ima preko jedne tone knjiga i časopisa iz oblasti arhitekture - kaže Redi.

Redi je istakao kako je 14 kutija punih knjiga, koje je uspeo juče da pokloni Univerzitetskoj biblioteci “beznačnajno” u odnosu na preko 2.000 knjiga i časopisa koje su ostale u Gracu.

Među publikacijama koje su ostale tamo ima i tako retkih rekih izdanja, koja se ne mogu pronaći ni u austrijskim bibliotekama - ističe arhitekta.

U Carini su novinarima Južnih vesti potvrdili da je za knjige koje Ivan Redi želi da donira, potrebno da prilikom ulaska na teritoriju Srbije dostavi specifikaciju robe sa tačnim opisom, nazivom i autorima dela, kao i ISBN brojevima. Međutim, pošto se radi o donaciji, u Carini ističu da bi ovakva roba bila oslobođena naplate carine i drugih uvoznih dažbina i taksi.

Redi navodi da veruje da će ipak uspeti da reši taj problem, jer, kako kaže, uvek radi “sa ljudima koji hoće, a ne sa onima koji neće” i da će u potpunosti sprovesti u delo ideju nastalu još pre nekoliko godina, sa namerom da “podeli svoje znanje sa drugima”.


Biblioteka 10 godina bez para za nove naslove

Direktor Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” Zoran Živković u obraćanju medijima istakao je da ova ustanova već 10 godina ne dobija novac od Ministarstva prosvete za kupovinu knjiga i časopisa.

Već desetak godina Biblioteka bogati fondofe isključivo zahvaljujući ljudima kao što je gospodin Redi i brojnim institucijama koje imaju razumevanja za našu situaciju, pa nas pomažu. Uz njihovu pomoć uspemo da prikupimo i do 2000 naslova godišnje - kaže direktor.

Ipak, kaže Živković, analize koje su vršene unutar Biblioteke, pokazuju da upravo knjige iz oblasti građevinarstva i arhitekture te koje fale studentima.

Zato je ovaj poklon gospodina Ivana Redija izuzetno značajan, jer će popuniti jednu prazninu u strukturi našeg fonda - navodi Živković.

Podsetimo, arhitekta Ivan Redi koji je godinama živeo u austrijskom gradu Gracu, poslednjih godina poznat je po dobričinstvima prema Nišu i Nišlijima, a poslednje u nizu bilo je idejno rešenje za izgradnju skloništa za humanitarku Marinu Adamović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Ljubić

    09:33 // 12. 11. 2016.

    Ivan Ljubic Poštovana redakcijo, poštovani gospodine Redi, ako vam treba bilo kakva asistencija u vezi carinjenja i pribavljanja dozvola ili bilo kakve pomoći, molim vas da mi se obratiie, u konkretnom sličaju je napravljena velika greška. Biće mi čast i izuzetno zadovoljstvo da pomognem. Moje podatek imate preko FB

    • prof dr CVETKO prvi

      17:47 // 12. 11. 2016.

      @ Ivan Ljubić : Čudi me da nisi dobio minuse ...

  • Светозар

    23:41 // 10. 11. 2016.

    г.Реди све то што чините за град Ниш је јако лепо.Схватите да смо ми такви људи који само воле трачеве,власт,кафане,смицалице,курвалук и књиге које ми имамо служе само да украсе регал,комоду.Па и сами видите ко нам је ко у граду.
    Велико хвала вам,,,,,

    • Bata Paja

      00:00 // 11. 11. 2016.

      Svetozare. Svaka vam cast na komentaru.

  • Marko

    20:12 // 10. 11. 2016.

    mislim da bi popisivanje knjiga za donaciju moglo da obavi desetak volontera sa Arhitektonskog fakulteta za par dana i tako otkloni carinske smetnje. Razmislite o tome

    • Ivan Redi

      23:48 // 10. 11. 2016.

      Marko, ne treba izgubiti iz vida da se taj veliki kontingent knjiga nalazi zapakovan u Gracu. Ne mogu da verujem da bi studenti sa Arhitektonskog fakulteta u Gracu želeli da rade tako nešto.

    • Oscar Pitagor

      11:23 // 11. 11. 2016.

      #Marko: Логика типична за мозгове који функционишу захваљујући линку ка државној цуцли. Нека се народ прилагоди инертној бирократији, али бирократe не будите.
      До сада се ефикасним показала пракса
      /1/ тотално изгладњивање малигних ћелија
      /2/ одстрањивање малигнитета од здравог ткива.
      У свим осталим случајевима- исход је леталан по организам.
      Размислите о томе, ако малигнитет није паралисао мозак.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: