Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 27. 8. 2021.

| Kultura

Ivani Đurković nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Knjiga
Nagrađena najbolja knjiga u Toplici za 2020. godinu; Foto: Lj. M.

Od pristiglih knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2020. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2020. godini” pripadne Ivani Đurković iz Prokuplja za knjigu Ako nije ljubav, neću u izdanju Književnog društva “Rade Drainac”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 52. put.

U obrazloženju žirija, između ostalog, kaže se da je usled epidemije književna produkcija u Toplici bila najslabija u poslednjih desetak godina pa je i konkurencija ove godine bila nešto slabija, ali je odluka žirija bila jednoglasna kada je u pitanju nagrađena zbirka pesama.

Ivana je do sada objavila četiri poetske zbirke. Njena poslednja zbirka Ako nije ljubav, neću već je u samom naslovu provokativna i višeznačna. U svim pesmama zbirke, dosledno naslovu nema mesta ni za šta drugo osim ljubavi. I tu je pesnikinja pred sebe postavila težak zadatak , da piše o ljubavi i da izbegne patetiku koja je prečest saputnik ljubavne poezije. I kvalitet ove zbirke je upravo u tome – obrazlaže odluku Dragan Ognjanović, predsednik žirija.

Govoreći o autorki nagrađene knjige, Ognjanović je istakao da pesnikinja svojom poslednjom zbirkom pokazuje pesničku zrelost i uspeva da uhvati neuhvatljivo "lirske treptaje srca i duše čiji pokretač i smisao je ljubav".

Zbirka poezije jedna je od najlepših zbirki ljubavne poezije nekog topličkog pesnika, napisana u vreme kada nam je ljubav potrebnija nego ikada – rekao je Ognjanović.

Inače, u Prokuplju je u toku drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će trajati do 8. septembra, a prokupačka Biblioteka kao organizator manifestacije je pripremila bogat kulturni program i druženje sa pesnicima koji će, se osim u tom gradu, održati i u Kuršumliji i Blacu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: